E mërkurë, 28 Shtator, 2022

Tiparet e personalitetit që ndihmojnë mësuesit dhe nxënësit të kenë sukses

- Advertisement -

Ne besojmë se tiparet e personalitetit janë një kombinim i karakteristikave që janë të natyrshme për ne si individë, si dhe karakteristika që zhvillohen nga përvojat specifike të jetës.


Ne jemi besimtarë të fortë se përbërja e personalitetit të një personi shkon shumë për të përcaktuar se sa janë të suksesshme.

- Advertisement -

Ekzistojnë disa tipare të personalitetit që ndihmojnë mësuesit dhe nxënësit të kenë sukses. Suksesi mund të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm.

Mësimdhënësit dhe studentët që mbajnë shumicën e karakteristikave të mëposhtme janë pothuajse gjithmonë të suksesshme pa marrë parasysh sa është përcaktuar suksesi.

Përshtatshmëri

- Advertisement -

Aftësia për të trajtuar një ndryshim të papritur pa e bërë atë një zbavitje.

Si e përfiton ky trajnim studentët? Nxënësit që kanë këtë tipar mund të përballojnë fatkeqësitë e papritura pa i lënë akademikët të vuajnë.

Si i mëson mësimdhënësit këtë përfitim? Mësuesit që kanë këtë tipar janë në gjendje të bëjnë rregullime që minimizojnë distractions kur gjërat nuk shkojnë sipas planit.

- Advertisement -

I ndërgjegjshëm

Aftësia për të përfunduar një detyrë në mënyrë të përpiktë me efikasitet dhe cilësi më të lartë.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar mund të prodhojnë punë me cilësi të lartë në një mënyrë të qëndrueshme dhe të rregullt.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar janë jashtëzakonisht të organizuar, efikas dhe u japin nxënësve të tyre mësime cilësore ose aktivitete në baza ditore.

Aftësia për të menduar jashtë kutisë për të zgjidhur një problem.

Studentët: Nxënësit që kanë këtë tipar mund të mendojnë në mënyrë kritike dhe janë zgjidhës problemesh të aftë.

Mësimdhënësit: Mësimdhënësit që kanë këtë tipar janë në gjendje të përdorin kreativitetin e tyre për të ndërtuar një klasë që u fton nxënësve, për të krijuar mësime që janë të angazhuara dhe për të kuptuar se si t’i inkorporojnë strategjitë për individualizimin e mësimeve për çdo nxënës.

Vendosmëri

Aftësia për të luftuar me fatkeqësi pa hequr dorë për të arritur një qëllim.

Studentët: Nxënësit që kanë këtë tipar janë të orientuar nga qëllimi dhe nuk lejojnë që asgjë të arrijë në realizimin e këtyre qëllimeve.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar gjejnë një mënyrë për të marrë punën e tyre. Ata nuk bëjnë justifikime. Ata gjejnë mënyra për të arritur edhe studentin më të vështirë përmes gjykimit dhe gabimit pa hequr dorë.

Ndjeshmëri

Aftësia për t’u lidhur me një person tjetër edhe pse nuk mund të ndani përvoja ose probleme të ngjashme të jetës.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar mund të lidhen me shokët e tyre të klasës. Ata nuk janë gjykues apo mospërfillës. Përkundrazi, ata janë përkrahës dhe mirëkuptues.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar mund të shohin përtej mureve të klasës së tyre për të vlerësuar dhe përmbushur nevojat e nxënësve të tyre. Ata e pranojnë se disa nxënës jetojnë një jetë të vështirë jashtë shkollës dhe përpiqen të gjejnë zgjidhje për t’i ndihmuar këta studentë.

Që fal

Aftësia për të lëvizur përtej një situate në të cilën u bëtë padrejtë pa ndjerë pakënaqësi ose duke mbajtur një grindje.

Nxënësit: Nxënësit që kanë këtë tipar do të jenë në gjendje t’i lejojnë gjërat të shkojnë që potencialisht mund të shërbejnë si zbavitje kur ata janë dëmtuar nga dikush tjetër.

Mësimdhënësit: Mësimdhënësit që kanë këtë tipar mund të punojnë ngushtë me administratorët , prindërit, studentët ose mësuesit e tjerë që mund të kenë krijuar një çështje apo polemikë që mund të dëmtonte mësuesin.

Vërtetësi

Aftësia për të treguar sinqeritet nëpërmjet veprimeve dhe fjalëve pa hipokrizi.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar janë të pëlqyer dhe të besuar. Ata kanë shumë miq dhe shpesh shikohen si udhëheqës në klasën e tyre.

Mësimdhënësit: Mësimdhënësit që kanë këtë tipar konsiderohen si shumë profesionale . Studentët dhe prindërit blejnë në ato që po shesin, dhe shpesh vlerësohen nga kolegët e tyre.

Hir

Aftësia për të qenë i sjellshëm, i sjellshëm dhe mirënjohës kur merreni me ndonjë situatë.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar janë të popullarizuar në mesin e kolegëve të tyre dhe janë të pëlqyeshëm nga mësuesit e tyre.

Njerëzit tërheqin personalitetin e tyre. Shpesh dalin nga rruga për t’i ndihmuar të tjerët në çdo rast kur lind një mundësi.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar respektohen mirë. Ata janë investuar në shkollën e tyre përtej katër mureve të klasës së tyre. Ata vullnetarë për detyra, ndihmojnë mësuesit e tjerë kur është e nevojshme dhe madje gjejnë mënyra për të ndihmuar familjet në nevojë në komunitet.

I shoqërueshëm

Aftësia për të biseduar me dhe për t’u lidhur me njerëzit e tjerë.

Studentët: Nxënësit që kanë këtë tipar punojnë mirë me njerëzit e tjerë. Ata janë të njohur si një person i njerëzve të aftë për të bërë lidhje me vetëm për këdo. Ata i duan njerëzit dhe shpesh janë qendra e universit social.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar mund të ndërtojnë marrëdhënie të forta dhe të besueshme me nxënësit dhe familjet e tyre. Ata marrin kohë për të bërë lidhje të vërteta që shpesh shtrihen përtej mureve të shkollës. Ata mund të kuptojnë një mënyrë për t’u lidhur dhe për të kryer një bisedë me vetëm për çdo lloj personaliteti .

Kurajë

Aftësia për të qenë e fortë në shpirt, për të qenë guximtar dhe trim.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar betejën me diversitetin, qëndrojnë për të tjerët dhe janë individë me mendje të fortë.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar do të bëjnë gjithçka për të qenë mësuesi më i mirë që mund të jenë. Ata nuk do të lejojnë që asgjë të marrë në rrugën e edukimit të nxënësve të tyre. Ata do të marrin vendime të vështira dhe do të jenë avokatë për studentët kur është e nevojshme.

Pavarësi

Aftësia për të punuar përmes problemeve ose situatës në tuaj pa kërkuar ndihmë nga të tjerët.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar nuk mbështeten tek njerëzit e tjerë për t’i motivuar ata për të kryer një detyrë. Ata janë vetë-vetëdijshëm dhe të vetë-nxitur. Ata mund të arrijnë më shumë akademikisht, sepse nuk duhet të presin për njerëzit e tjerë.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar mund të marrin ide të mira nga njerëzit e tjerë dhe t’i bëjnë ato të mira. Ata mund të dalin me zgjidhje për problemet e mundshme dhe të marrin vendime të përgjithshme në klasë pa u konsultuar.

Intuitiveness

Aftësia për të kuptuar diçka pa arsye thjesht nëpërmjet instinktit.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar mund të ndiejnë kur një mik apo një mësues po kalon një ditë të keqe dhe mund të përpiqet të përmirësojë situatën.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar mund të tregojnë kur nxënësit po përpiqen të kuptojnë një koncept. Ata mund ta vlerësojnë dhe ta përshtasin shpejt mësimin në mënyrë që më shumë studentë ta kuptojnë atë. Ata janë gjithashtu në gjendje të kuptojnë kur një student po kalon fatkeqësitë personale.

Mirësi

Aftësia për të ndihmuar të tjerët pa pritje për të marrë ndonjë gjë në kthim.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar kanë shumë miq. Ata janë bujarë dhe të zhytur në mendime shpesh duke dalë nga rruga e tyre për të bërë diçka të këndshme.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar janë shumë të njohura. Kjo mund të ndihmojë një mësues të ndërtuar një reputacion në mirësi. Shumë studentë do të vijnë në klasë duke kërkuar përpara që të ketë një mësues me një reputacion për të qenë i sjellshëm.

Bindje

Aftësia për të përmbushur një kërkesë pa pyetur se pse duhet bërë.

Nxënësit: Studentët që kanë këtë tipar janë mirë të menduar nga mësuesit e tyre.

Ata zakonisht janë të pajtueshëm, të sjellshëm dhe rrallë problem disiplinash në klasë .

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar mund të ndërtojnë një marrëdhënie besimi dhe bashkëpunimi me drejtorin e tyre.

I pasionuar

Aftësia për të marrë të tjerët për të blerë diçka për shkak të ndjenjave tuaja intensive ose besimeve të zjarrtë.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar janë të lehtë për të motivuar . Njerëzit do të bëjnë gjithçka për diçka për të cilën ata janë të pasionuar. Përfitimi i këtij pasioni është ajo që bëjnë mësuesit e mirë.

Mësuesit: Mësuesit që kanë këtë tipar janë të lehtë për studentët që të dëgjojnë. Pasioni shet çdo temë, dhe mungesa e pasionit mund të çojë në dështim. Mësuesit që janë të pasionuar për përmbajtjen e tyre kanë më shumë gjasa të prodhojnë nxënës që bëhen të pasionuar, ndërsa mësojnë më shumë për përmbajtjen.

Durim

Aftësia për t’u ulur dhe të presë diçka derisa koha të jetë e përsosur.

Nxënësit: Nxënësit që kanë këtë tipar kuptojnë që ndonjëherë ju duhet të prisni kthesën tuaj. Ata nuk janë të penguar nga dështimi, por në vend të kësaj shohin dështimin si një mundësi për të mësuar më shumë. Në vend të kësaj, ata rivlerësojnë, gjejnë një qasje tjetër dhe provojnë përsëri.

Mësimdhënësit: Mësimdhënësit që kanë këtë tipar e kuptojnë se viti shkollor është një maratonë dhe jo një garë. Ata e kuptojnë se çdo ditë paraqet sfidat e veta dhe se puna e tyre është të kuptoj se si të nxjerrë çdo student nga pika A në pikën B, ndërsa viti përparon.

Reflektues

Aftësia për të shikuar prapa në një pikë në të kaluarën dhe për të nxjerrë mësime nga ajo në bazë të përvojës.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar marrin koncepte të reja dhe i lidhin ato me koncepte të mësuara më parë për të forcuar të nxënit e tyre kryesor. Ata mund të kuptojnë mënyrat në të cilat njohuritë e reja janë të zbatueshme për situatat e jetës reale.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar janë vazhdimisht në rritje, mësim dhe përmirësim . Ata reflektojnë në praktikën e tyre çdo ditë duke bërë ndryshime dhe përmirësime të vazhdueshme. Ata janë gjithmonë në kërkim të diçkaje më të mirë se ajo që ata kanë.

I shkathët

Aftësia për të bërë më të mirën e asaj që keni në dispozicion për të zgjidhur një problem ose për ta bërë atë nëpërmjet një situate.

Nxënësit: Nxënësit që kanë këtë tipar mund të marrin mjetet që u janë dhënë dhe për të nxjerrë maksimumin nga aftësia e tyre. Ata mund të marrin zhurmën më të madhe për dollarin e tyre.

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar mund të maksimizojnë burimet që kanë në shkollën e tyre. Ata janë në gjendje të shfrytëzojnë maksimumin nga teknologjia dhe kurrikulat që kanë në dispozicion. Ata bëjnë atë që kanë.

I respektueshëm

Aftësia për të lejuar të tjerët të bëjnë dhe të jenë më të mirët përmes ndërveprimeve pozitive dhe mbështetëse.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar mund të punojnë në bashkëpunim me kolegët e tyre. Ata respektojnë mendimet, mendimet dhe ndjenjat e të gjithëve rreth tyre. Ata janë të ndjeshëm ndaj të gjithëve dhe përpiqen t’i trajtojnë të gjithë ashtu si duan të trajtohen.

Mësimdhënësit: Mësimdhënësit që kanë këtë tipar kuptojnë se ata duhet të kenë ndërveprime pozitive dhe mbështetëse me secilin nxënës. Ata ruajnë dinjitetin e nxënësve të tyre në çdo kohë dhe krijojnë një atmosferë besimi dhe respekti në klasën e tyre .

Përgjegjës

Aftësia për të qenë përgjegjës për veprimet tuaja dhe për të kryer detyra që janë caktuar në kohën e duhur.

Studentët: Studentët që kanë këtë tipar mund të plotësojnë dhe të kthehen në çdo detyrë në kohë. Ata ndjekin një orar të caktuar, refuzojnë t’i japin distractions dhe të qëndrojnë në detyrë .

Mësimdhënësit: Mësuesit që kanë këtë tipar janë asete të besueshme dhe të vlefshme për administratën. Ata konsiderohen si profesionistë dhe shpesh kërkohet të ndihmojnë në zonat ku ka nevojë. Ata janë shumë të besueshëm dhe të besueshëm.

- Advertisement -

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Profesori Smajljaj: Nëse sindikalistët lëshojnë pe dëshmojnë se janë të gatshëm për sakrificë

Profesori i universitar Avdi Smajljaj ka deklaruar se nëse SBAShK-u vendos t`i hap shkollat...

Këshilli i Prindërve letër krerëve shtetërorë: Nëse nuk ka marrëveshje deri më 1 tetor, fillojmë protestën

Kryesia e Këshillit të Prindërve të Kosovës ka paralajmëruar protestë në rast se Qeveria...

Nagavci vjen me një postim në Facebook, nuk flet për grevën

Ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci ka nënshkruar sot kontratat për ndërtimin e pesë çerdheve...

Nexhmi Hoxha nga Këshilli i Prindërve: Me padurim presim pezullimin e grevës

Anëtari i Këshillit të Prindërve të Prishtinës, Nexhmi Hoxha ka folur rreth qëndrimit të...