E diel, 29 Janar, 2023

Studimi: Pse lindja e binjakëve në botë ka arritur kulmin

- Advertisement -

Një studim global argumenton se bota mund të ketë arritur kulmin e lindjeve të fëmijëve binjakë.


Sipas të dhënave 1 në 42 fëmijë lindin binjakë, ndërsa në total çdo vit në të gjithë botën lindin rreth 1.6 milionë binjakë.

- Advertisement -

Disa nga arsyet lidhen me lindjet e vona dhe teknikat mjekësore, duke bërë që niveli i lindjeve binjake të rritet me një të tretën që nga vitet 1980.

Raporti global i botuar në revistën “Human Reproduction”, evidenton se kulmi u arrit për shkak të rritjeve të mëdha të normave të binjakëzimit në të gjitha rajonet për 30 vjet – me 32% në Azi dhe 71% në Amerikën e Veriut.

Prof Christiaan Monden, autori i studimit nga Universiteti i Oksfordit, tha se: “Shkalla e binjakëzimit në Afrikë është kaq e lartë për shkak të numrit të lartë të binjakëve dizigotikë – binjakëve të lindur nga dy vezë të veçanta,” tha ai. “Kjo ka shumë të ngjarë të jetë për shkak të ndryshimeve gjenetike midis popullatës afrikane dhe popullatave të tjera.”

- Advertisement -

Shkalla e binjakëzimit në Evropë, Amerikën e Veriut dhe vendet Oqeanike ka arritur ritmin – dhe përdorimi në rritje i riprodhimit të asistuar mjekësor që nga vitet 1970 – për shembull mbarësimi artificial dhe stimulimi i vezoreve – kanë qenë arsyeja kryesore.

Studiuesit mblodhën informacion mbi normat e binjakëzimit nga 165 vende për 2010 deri në 2015, dhe i krahasuan ato me normat nga 1980 deri 1985.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...

E vërteton shkenca: Fëmijët e marrin inteligjencën nga nëna

Nënat janë përgjegjëset kryesore për transmetimin e gjeneve të inteligjencës tek fëmijët, sipas një...

E thotë shkenca: Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që bëjnë këto 5 gjëra

Askush nuk ka thënë ndonjëherë se të jesh prind është diçka e lehtë. Rritja...

Si t’i ndihmojmë fëmijët të kenë rezultate më të larta në shkollë?

Një studiuese shumë e njohur e zhvillimit të fëmijëve, Maria Montessori e ka identifikuar...