E diel, 29 Janar, 2023

Studimi i ri i jep përgjigje dilemës: Fëmija i ngjan 50% nënës dhe 50% babait

- Advertisement -

Në shkollë, ne të gjithë mësojmë për genet dhe mënyrën se si ato trashëgohen në mënyrë të barabartë nga nëna dhe babai ynë. Megjithatë, një studim i fundit zbulon se ajo që na mësuan mund të mos ishte plotësisht e saktë. Por ka disa shpjegime se pse ne të gjithë gjenetikisht jemi pak më shumë si baballarët tanë.

Në përgjithësi, ne jemi ende 50% nëna dhe 50% babai ynë!

- Advertisement -

Argumentet e përjetshme nëse një fëmijë i ngjan më shumë babait apo nënës së tij tani mund të marrin fund paqësisht!

Secili prej nesh trashëgon gjysmën e geneve tona nga babai dhe gjysmën e tyre nga nëna jonë. Njerëzit zakonisht kanë 22 kromozome jo-gjinore të çiftëzuara dhe 2 kromozome seksuale. Kromozomet në çifte janë thjesht kopje të njëri-tjetrit – një i marrë nga babai, tjetri nga nëna. Megjithatë, 2 kromozomet e fundit përcaktojnë gjininë e foshnjës dhe babai është përgjegjës për kalimin e genit, duke e bërë një fëmijë biologjikisht mashkull ose femër.

Pamja jonë varet se cilat gene të prindërve tanë ishin dominante dhe cilat ishin recesive. Genet dominante janë më të fortë dhe recesive, nga ana tjetër, janë më të dobët. Për shembull, geni për sytë kafe është mbizotërues, dhe geni për sytë blu ose jeshil është recesiv. Kjo do të thotë se nëse ju keni sy kafe dhe burri juaj ka sy blu, fëmija juaj ka shumë të ngjarë të ketë sy kafe, sepse genet e nënës, në këtë rast, janë më të forta.

- Advertisement -

Megjithatë, genet e babait janë më ekspresive!

Pavarësisht ndikimit të madh të nënës në pamjen e fëmijës, studimet e fundit tregojnë se gjitarët, dhe kjo përfshin edhe njerëzit, përdorin më shumë ADN nga baballarët gjatë mutacionit, dhe procesi që na formëson ne si jemi. Studiuesit testuan lidhjen midis shprehjes së ADN-së dhe mutacioneve. Disa qindra gene treguan “çekuilibrin në favor të babait”, tha James Crowley, autori i studimit .

Edhe pse ky proces nuk është vërejtur ende te njerëzit, studiuesit i quajnë rezultatet e studimit një zbulim i ri i jashtëzakonshëm kërkimor që hap derën për një zonë krejtësisht të re të eksplorimit në gjenetikën njerëzore.

- Advertisement -

Prandaj, mbani një sy në gjendjen shëndetësore të babait tuaj!

Duke qenë se genet e babait janë më të fuqishëm, kjo i bën fëmijët më të prirur ndaj sëmundjeve të marra nga babai sesa nga nëna. Nëse do të trashëgohej nga nëna, geni nuk do të shprehej aq shumë sa do të ishte nëse do të trashëgohej nga babai, tha Pardo-Manuel de Villena, bashkëautori i studimit . Pra, i njëjti mutacion i keq do të kishte pasoja të ndryshme në sëmundje nëse do të trashëgohej nga nëna ose nga babai.

Prandaj, duke vëzhguar gjendjen shëndetësore të babait tuaj, mund të jeni në gjendje të parashikoni vetë sëmundjet tuaja të mundshme në të ardhmen.
Pra ky studim i jep fund pyetjes së fëmijërisë se kujt i ngjani më shumë: babait apo mamasë?

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Jasharaj për (mos) publikimin e vlerës së koeficientit: Qeveria të mos bëjë veprime që acarojnë situatën

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...

Vdes profesori universitar kosovar, në një aksident komunikacioni në Bullgari

Një aksident me fatalitet ka ndodhur dje në Bullgari. Si pasojë e këtij aksidenti ka...

Rrahman Jasharaj: Misteri i pagave, e papranueshme koeficienti nën 120 euro

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për Paga – koeficienti mbahet sekret

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...