E enjte, 27 Janar, 2022

Si ndikon stresi në shëndetin tuaj

- Advertisement -

Si ndikon stresi psikik në shëndetin tuaj mendor?

Çelësi kryesorë ndoshta është gjetur në strukturën e qelizave të njohura si mitokondrie. Mitokondrie janë reparteve të qelizave të cilat kanë AND e tyre në trup, transmeton lajmi.net.

- Advertisement -

Mitokondrie gjinden në çdo lloj të qelizave. Disa herë quhen edhe “central elektrik”, ato gjenerojnë energjinë dhe sinjalet që kërkohen për jetesë.

Kur mitokondria nuk punon siç duhet, atom und të shkaktojnë sëmundje të ndryshme në sistemin e trupit.

Kërkimet kanë vënë qëllimin tek mitokondriet si “pikë e mundshme e kryqëzimit midis përvojave psikosociale dhe përgjigjeve të stresit biologjik”.

- Advertisement -

Në 23 eksperimente të sudiuara në kafshë që kanë përfshirë zbulimet në laboratorë rreth botës, stresi kronik influencon specie në funksionin e mitokondrieve, saktësisht në tru.

Dobësia mitokondriale ndaj stresit mund të ndikohet nga një gamë e gjerë faktorësh, duke përfshirë sjelljen, gjenet dhe dietën.

Autorët prezantojnë konceptin e ngarkesës alostatike mitokondriale (MAL), duke përshkruar ndryshimet strukturore dhe funksionale që kalojnë mitokondria në përgjigje të stresit kronik.

- Advertisement -

Nga ana tjetër, këto ndryshime mund të çojnë në efekte të përhapura shëndetësore: për shembull, rritje e inflamacionit që çon në rrezik sëmundje, ose dëmtim të ADN-së qelizore që çon në plakjen e përshpejtuar, shkruan balanced living life.

Gjetjet janë veçanërisht tërheqëse për fushën e mjekësisë psikosomatike, me fokusin e saj tradicional në ri-integrimin e mendjes (“psikikës”) dhe trupit (“soma”).

Dëshmitë e reja mbi rolin e mitokondrive në përkthimin e efekteve të stresit mbi shëndetin “zgjasin shtrirjen e hulumtimit të trupit mendje në fushën qelizore-molekulare që është themeli thelbësor i trainimit dhe praktikës aktuale biomjekësore”, Drs. Picard dhe McEwen shkruajnë.

Ata theksojnë nevojën për studime të mëtutjeshme për të testuar elementë të ndryshëm të modelit të tyre, veçanërisht te njerëzit. Hulumtimi në të ardhmen duhet të marrë parasysh ndërveprimet dinamike dy-drejtuese midis mitohondria dhe sistemeve të tjera të rëndësishme fiziologjike.

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Virozat dhe Omicron te fëmijët, mjekja: Mos i mbingarkoni me ilaçe kundër temperaturës

Muaji janar po shoqërohet me fluks të lartë fëmijësh që kërkojnë ndihmë mjekësore, si...

I ftohti ta shkatërron fytyrën? Mos lejoni që kjo t’ju ndodhë: Është një zgjidhje e thjeshtë

Ekspozimi i tepërt ndaj të ftohtit pa mbrojtje adekuate mund të jetë i dëmshëm...

Omicron, i ftohtë apo grip, si ta kuptojmë?

Omicron – varianti i ri, shumë i transmetueshëm i koronavirusit SARS-CoV-2 – ka pushtuar...

Mjekja e njohur: Kontrolloni nëse fëmija ka pauza frymëmarrje në gjumë, vjen si rezultat i këtij problemi

Holta Sulaj, Otorinolaringologe gjatë një interviste për emisionin e mëngjesit në ABC, foli për...