E mërkurë, 29 Mars, 2023

Sfidat e një mësimdhënësi

- Advertisement1-

Shpend Rrukiqi, mësues i lëndës së matematikës, përcjell të gjitha karakteristikat dhe veçoritë që i duhen një mësuesi të suksesshëm. Sipas tij, për të qenë një mësues i tillë është një sfidë më vete.

Shpend Rrukiqi, mësues i lëndës së matematikës, përcjell për Portalin Shkollor, të gjitha karakteristikat dhe veçoritë që i duhen një mësuesi të suksesshëm. Sipas tij, për të qenë një mësues i tillë është një sfidë më vete. Ndaj këtë shkrim ai dedikon të gjithë mësuesve, por edhe nxënësve.

- Advertisement -

Për çdo ditë e më tepër po e kuptoj që të mbijetosh si mësues i suksesshëm është një sfidë e vërtetë.

Kjo sfidë kërkon nga ne mësimdhënësit:

• Rifreskim të njohurive lëndore,

- Advertisement -

• Rifreskim të metodave të punës;

• T`i shohim mundësitë e jo pengesat;

• Të fillohet nga vetja për çdo gjykim të bërë;

- Advertisement -

• Të zotërojmë aftësinë e bartjes së përgjegjësive dhe të kërkuarit falje, edhe nëse kjo duhet të bëhet ndaj një fëmije;

• Të zotërojmë aftësinë e komunikimit;

• Të zotërojmë aftësinë e fleksibilitet;

• Të kemi dëshirën dhe guximin për ndryshime;

• Të jemi kreativë

• Të kemi një integritet, që nuk lejohet të shkelet nga askush;

• Mbi të gjitha dëshirë të çeliktë të luftojmë me botëkuptimet tona për të arritur të kuptojmë gjeneratat e reja.

Gunn Imsen(2006) në librin “Elevens värld” që në gjuhën shqipe do të thotë “Bota e nxënësit” shkruan:

“Nëse do ta kuptosh nxënësin do të thotë të konsiderosh atë si një njeri të barabartë edhe përkundër detyrave të veçanta.

Ta kuptosh nxënësin do të thotë të dëgjosh perceptimet e tij, të jesh i ndjeshëm për pritjet e tij dhe ta ndjesh me të shpresën, dëshirën dhe dështimin.

Të kuptosh një nxënës do të thotë ta paramendosh vetën në situatën totale të tij, si në botën e tij të brendshme ashtu edhe në atë që e rrethon.

Të kuptosh nxënësin do të thotë të jesh i gatshëm që të marrësh dhe kontrollosh përgjegjësitë e tua.

Të kuptosh nxënësin do të thotë mos ta vlerësosh atë nga dukja e jashtme, por nga veprimet që bën. Të depërtosh brenda fasadës dhe ta paramendosh vetën duke jetuar edhe në botën e brendshme të atij personi”.

Faleminderit rini që po na i hapni sytë të cilët shpesh na mbyllen, ndonjëherë nga lodhja, ndonjëherë nga lëkura e kapakëve të syve që ka humbë elasticitetin- po më së shpeshti nga egoja e tepruar dhe nga mos dëshira për të kuptuar se udhërrëfyesi jeni ju.

Rini bota është e juaj!

(Shpend Rrukiqi; Portali Shkollor)

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Nga Malvina Lamçe-Rista: Dikur kur të kritikonte mësuesja ktheheshe kokëulur në shtëi, sot nxënësi…

“Për çfarë duhet të jesh mësues kur nuk të lenë të punosh siç duhet?...

Shkolla fillore “Ilaz Thaçi” në Han të Elezit shënon Ditën e shkollës me disa aktivitete

Shkolla fillore "Ilaz Thaçi" në Han të Elezit ka shënuar Ditën e shkollës. Për këtë...

Drejtoresha Ardita Brahimi-Idrizi: Vlerësimi i përformancës së mësimdhënësve, rol kyç në reformat e personelit arsimor

Në të kaluarën vlerësimi i performancës ka qenë më tepër i koncentruar në atë...

Mësuesja Ariana Rizvanolli: Përvoja e punës që mora nga Kosova më beri të kem sukses në Gjermani

Me ambicien dhe pasionin që e karakterizon, Ariana Gala Rizvanolli, vazhdon ta ushtrojë profesionin...