E diel, 29 Janar, 2023

Rinor Qehaja: Fatkeqësisht ende nuk kemi ndonjë vlerësim te mirëfilltë te mësimdhënësve

- Advertisement -

Drejtori ekzekutiv i Institutit “EdGuard”, Rinor Qehaja ka thënë se është vështirë të pritet rezultat më i mirë sesa në vitet e kaluara për testin PISA.

Tutje, Qehaja theksoi se së paku këto rezultate duhet të shpërbejnë për reflektim të institucioneve për përmirësim të cilësisë në arsimin.

- Advertisement -

“Ne kemi përmbyllur testimin e nxënësve për PISA për këtë vit dhe me shpresën që të njëjtit nxënës na kanë ofruar një performancë të mirë këtë vit për dallim prej testimeve të mëparshme. Ajo çfarë për të cilën të gjithë janë te vetëdijshëm, është, që për shkak të mangësive të sistemit arsimor, për shkak të metodologjive të mësimdhënies të orientuar në memorizim. Është vështirë të pritet apo mendohet ndonjë rezultat me i mirë sesa në vitet e kaluara. Ne besojmë që nuk mund të ketë ndonjë rankim apo pozicionim më të mirë në testin PISA”.

“Urojmë që së paku këto rezultate të shpërbejnë për reflektim te institucioneve për nevojën për përmirësim të cilësisë në arsimin. Për neve është me shumë interes që të kemi një rishikim të kurrikulës. Që mësimdhënësit tanë të përkrahen për zbatim të kurrikulës me kompetenca. Që pedagogjia të orientohet në kompetenca dhe jo në të mësuarit mekanik. Pra, janë këto ndryshime në mesin e plot tjerave, qe natyrshëm do të mund të na sjellin një rezultat më të mirë në PISA – përmirësimi në PISA nuk duhet të jetë qëllim në vete, por përmirësimi i cilësisë së arsimit si përgjegjësi ndaj nxënësve tanë”, tha Qehaja.

Sipas tij, ajo çka është e domosdoshme të ndodh është të instalohen mekanizma të vlerësimit dhe menaxhimit të vazhdueshëm të performancës së mësimdhënësve, raporton EO.

- Advertisement -

“Të gjithë pa përjashtim, përfshirë institucionet qendrore dhe lokale, dhe vet institucioni i shkollës duhet te rrisin llogaridhënien, dhe të ofrojnë mësimdhënie cilësore si përgjegjësi ndaj nxënësve pikë së pari. Vlerësimi i mësimdhënësve është i përcaktuar me legjislacionin aktual, mirëpo fatkeqësisht ende nuk kemi ndonjë vlerësim te mirëfilltë te mësimdhënësve”.

“Ajo çka është e domosdoshme të ndodh është të instalohen mekanizma të vlerësimit dhe menaxhimit të vazhdueshëm të performancës së mësimdhënësve, pra nuk i shërben përmirësimit te gjendjes një vlerësim i performances një herë në 5 vjet, por kemi nevoje për llogaridhënie në përditshmëri për mësimdhënien që ofrohet”, tha ai.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Jasharaj për (mos) publikimin e vlerës së koeficientit: Qeveria të mos bëjë veprime që acarojnë situatën

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...

Vdes profesori universitar kosovar, në një aksident komunikacioni në Bullgari

Një aksident me fatalitet ka ndodhur dje në Bullgari. Si pasojë e këtij aksidenti ka...

Rrahman Jasharaj: Misteri i pagave, e papranueshme koeficienti nën 120 euro

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për Paga – koeficienti mbahet sekret

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...