E diel, 5 Shkurt, 2023

Regjimi i rregullt i ecjes mund të përmirësojë shëndetin e zemrës

- Advertisement -

Sëmundja e zemrës, shkaku kryesor i vdekjes në botë, mund të luftohet duke zbatuar një regjim të thjeshtë të ecjes.

Studiuesit në Universitetin Binghamton, Universiteti Shtetëror i Nju Jorkut zbuluan se ecja mesatarisht intensive përmirëson faktorët e rrezikut kardiovaskular në afat të shkurtër, transmeton lajmi.net.

- Advertisement -

Ne e dimë që ecja është një formë e shkëlqyeshme e stërvitjes, por hulumtimi ka qenë i përzier se sa i suksesshëm mund të jetë një program në këmbë në ndryshimin e shënuesve biologjikë si kolesteroli, pesha, presioni i gjakut, tha Pamela Stewart Fahs, dekane e asociuar.

Fahs drejtoi Elisabeth Marigliano, studente PhD, ndërsa ata kryen një studim në një grup prej 70 grave. Subjektet u testuan si pjesë e pjesëmarrjes së tyre vullnetare në një program të ecjes në komunitet.

Pjesëmarrësve iu dha një hapamatës i programueshëm për t’u veshur gjatë një periudhe 10-javore dhe u kërkua të ecnin me shpejtësi për të paktën 150 minuta në javë. Dy ditë më vonë, ata u kthyen për të regjistruar të dhënat e para-testit.

- Advertisement -

Më tej, u përdor një mjet i vlerësimit të rrezikut i bazuar në internet për të përcaktuar rrezikun e pjesëmarrësit për një sulm në zemër brenda 10 viteve të ardhshme.

Pas pesë javësh, pjesëmarrësit u ftuan të merrnin pjesë në një bisedë rreth shëndetit të zemrës dhe të shkarkonin të dhënat e hapamatësit, shkruan alternative medicine. Studiuesit shqyrtuan të dhënat e aktivitetit me pjesëmarrësit dhe diskutuan në lidhje me rritjen e hapave të tyre aerobikë.

Pjesëmarrësve gjithashtu iu ofrua një sfidë në një përpjekje për të rritur aktivitetin aerobik si dhe për të përmirësuar mbajtjen deri në përfundimin e studimit. Kjo sfidë përfshiu një rritje të mesatares së tyre ditore totale të hapave aerobikë me të paktën 10% për pjesën e mbetur të studimit.

- Advertisement -

Më në fund, me përfundimin e programit, u matën pesha e pjesëmarrësve, BMI, presioni i gjakut dhe kolesteroli. Ata gjithashtu u pyetën për të përfunduar një studim në lidhje me aktivitetin e tyre fizik, zgjedhjet e ushqimit, karakteristikat personale dhe sjelljet nga periudha 10-javore.

Rezultatet e pas-testit të tyre konfirmuan hipotezën fillestare të ekipit se ecja do të përmirësonte faktorët e rrezikut kardiovaskular në afat të shkurtër.

Ekipi sugjeroi që hulumtimet e ardhshme të kishin një kampionim të rastësishëm me një popullsi më të larmishme.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Rrëfimi prekës i mësueses nga Vlora që është e prekur me kancer

Tetori është muaji i ndërgjegjësimit ndaj kanc erit të gjirit dhe të shumta kanë...

Kujdes prindër | Rritet numri i fëmijëve me COVID-19, pediatrja: Kemi kërkuar staf mbështetës

Rritja e rasteve me COVID-19 ditëve të fundit ka bërë që edhe numri i...

Mjekët e Kosovës sytë kah Gjermania, vazhdon ikja masive e tyre

Kosova rrezikon të mbetët pa mjekë nëse trendi i ikjes nga Kosova vazhdon me...

Infektologu kosovar: Kosova rrezikohet nga Lija e Majmunëve, s’ka vaksinë për këtë sëmundje

Infektologu, Hamdi Ramadani ka thënë se lija e majmunëve pritet të përhapet edhe në...