E premte, 24 Mars, 2023

Pse në vendet e ftohta fëmijët flenë në natyrë?!

- Advertisement1-

Për familjet që jetojnë në vendet e Veriut, fëmijët që flenë jashtë gjatë dimrit është një praktikë e zakonshme.


Ndërsa nuk ka shumë studime të provuara për përfitimet dhe rreziqet e kësaj praktike, prindërit që mbajnë foshnjat e tyre të ekspozuar në ajër të hapur kanë vërejtur rezultate pozitive.

- Advertisement -

Fjetja në natyrë, në veçanti, është ajo që mund të jetë tronditëse për shumicën e njerëzve, por këta prindër na sigurojnë se nuk është aq e rrezikshme sa duket.

Dremitjet në dimër në natyrë janë një “tronditje” kulturore

Nëse e gjeni veten diku në Finlandë, Islandë, ose vende të tjera Skandinave, mund të hasni një foshnjë që fle në karrocën e tyre jashtë. Ndërsa shikimi i një foshnje të ekspozuar ndaj ajrit të ftohtë mund të duket alarmante, prindërit pretendojnë se ka shumë përfitime nga kjo praktikë.

- Advertisement -

Foshnja qëndron e ngrohtë

Prindërit vërejnë se megjithëse temperatura e jashtme mund të jetë e ftohtë, ata e bëjnë atë një përparësi për të siguruar që foshnja të qëndrojë ngrohtë. Kjo mund të bëhet duke e mbajtur foshnjën në rroba të ngrohta, të tilla si batanija.

Imuniteti forcohet

- Advertisement -

Bazuar në vëzhgimet, prindërit dhe shkollat në vendet nordike pretendojnë se kur të vegjlit flenë jashtë, ka më pak të ngjarë të sëmuren nga sëmundjet e dimrit. Krahasuar me gjumin në ambiente të mbyllura, është vërejtur se dremitjet në natyrë inkurajojnë gjumë më të mirë, sisteme më të forta imune dhe foshnje më të qeta. Prindërit gjithashtu vunë në dukje se foshnjat e tyre që dremitnin në natyrë ishin më aktive dhe kishin oreks më të mirë.

Ata flenë më gjatë

Sipas hulumtimit të kryer në Finlandë, prindërit zbuluan se fëmijët e tyre bënin një sy gjumë më të zgjatur jashtë në krahasim me dremitjet brenda. Dremitjet në natyrë zgjatën për gati 3 orë, ndërsa dremitjet në ambiente të brendshme ishin të gjata vetëm 1-2 orë.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...