E diel, 29 Janar, 2023

Përse fëmijët shtojnë peshë më së shumti gjatë verës? Përgjigjja është kjo!

- Advertisement -

Prindërit mendojë që fëmijët gjatë verës hanë më shumë vitamina dhe janë më aktivë, mirëpo gabojnë shumë.

Nëse prindërit mendojnë që shkollarët e tyre gjatë pushimit veror marrin më shumë vitamina, hanë sasi më të mëdha të pemëve dhe perimeve të freskëta, prandaj ata janë më obezë dhe i heqin kilogramët e tepër, pikërisht është e kundërta – theksojnë studiuesit e Universitetit Shtetëror të Ohios.

- Advertisement -

Studimi i shkencëtarëve ka treguar që fëmijët hanë më shumë, por ushtrojnë më pak kur nuk shkojnë në shkollë dhe se ushqimin e shpejtë të cilin e marrin midis orëve, në pushimin e madh apo në pushimin e kafjallit, nuk janë aq përgjegjës për obezitetin potencial dhe ngathtësinë.

Fëmijët verës më shumë hanë ushqime kërcëlluese dhe ushqim të shpejtë, transmeton Telegrafi.

Ekspertët kanë matur indeksin e masës trupore te 5.380 fëmijë nga kopshti dhe klasat e para të shkollës fillore, kur kanë konstatuar që ai dy herë më shpejt rritet derisa vogëlushët janë në pushimin veror.

- Advertisement -

– Duhet patjetër të ndryshojmë mënyrën në të cilën fëmijët sillen pas daljes nga shkolla, kur qartas konsumojnë më shumë ushqim të shpejtë – paralajmëron Paul T. von Hippel, njëri ndër udhëheqësit e këtij studimi.

Mendoj që shkollarët gjatë orëve të mësimit janë më aktivë, por me siguri edhe koha e qëndrimit në mësim e kufizon në sasinë e racionit, ndërsa verës nuk kanë kufizime, prandaj më shumë hanë dhe më pak janë aktivë.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...

E vërteton shkenca: Fëmijët e marrin inteligjencën nga nëna

Nënat janë përgjegjëset kryesore për transmetimin e gjeneve të inteligjencës tek fëmijët, sipas një...

E thotë shkenca: Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që bëjnë këto 5 gjëra

Askush nuk ka thënë ndonjëherë se të jesh prind është diçka e lehtë. Rritja...

Si t’i ndihmojmë fëmijët të kenë rezultate më të larta në shkollë?

Një studiuese shumë e njohur e zhvillimit të fëmijëve, Maria Montessori e ka identifikuar...