E premte, 2 Dhjetor, 2022

Për shkak të këtij gabimi lulet e dhomës shpejt ju vyshken edhe pse i ujisni rregullisht!

Në bioritmin e bimës ndikon drita e diellit

Veç njerëzve dhe kafshëve të cilëve bioritmi ua dikton kohën kur do të duhej të hanë apo të shkojnë të flenë gjumë edhe bimët e kanë orën e tyre të brendshme apo orën biologjike, janë njohuri deri te të cilat është arritur në Gjermani, transmeton Telegrafi.

- Advertisement -

Ora biologjike e bën një sërë ritmesh brenda periudhës së caktuar, të definuar si kohë e nevojshme që të përfundohet në cikël prej 24 orësh, sa i nevojitet Tokës që të sillet rreth boshtit të vet.

Bimët e dallojnë natën dhe ditën

“Bimët dinë kur është ditë dhe kur është natë në bazë të nivelit të sheqerit të cilën e përmbajnë”, thotë Frank Werner nga Shoqata gjermane për bimë zbukuruese.

- Advertisement -

Sheqeri prodhohet me fotosintezë, ndërkaq bimëve u është e nevojshme drita e diellit në mënyrë që ta realizojnë këtë proces.

Edhe bimët kanë orën e tyre të brendshme (biologjike) e cila dikton kur do të duhej t’i hapin, por edhe kur t’i mbyllin petalet e veta.

Ekzistimi i bioritmit është i nevojshëm në mënyrë që bimët të përgatiten për natën kur është e nevojshme të absorbojnë energjinë e dritës, por edhe për pjesën tjetër të ditës kur mund të zhvillohet fotosinteza.

Mos i zhvendosni lulet

Momenti i perëndimit të diellit është koha kur bimët i mbyllin lulet e tyre.

Shumica e njerëzve gabojmë kur i zhvendosin lulet e tyre në ndonjë vend tjetër, me çka çrregullojnë orën e tyre biologjike dhe për atë shkak rriten më ngadalë.

Prandaj, Verneri propozon që gjatë kultivimit të bimëve, mos ua çrregulloni bioritmin, sepse vetëm ashtu do të piqen në kohë.

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Nesër ekzekutohen pagesat për këto dy kategori në Kosovë

Ministria e Financave ka njoftuar se nesër do të ekzekutohen pagesat e skemave sociale...

Edhe punëtorët e sektorit privat kërkojnë shtesa: Pagat janë dyfish më të vogla

Federata Sindikale e Punëtorëve Teknikë të Sektorit Privat ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës...

Lindi pa duar, por 20-vjeçari nga Malisheva mahnitë me talentin e tij, kaq bukur pikturon me këmbë

Arion Krasniqi, 20-vjeç nga Malisheva nuk njeh barriera e as kufij. Jeta për të nuk...

Fëmija nuk trashëgon gjithçka nga prindërit, ky familjar është kryesor për gjenetikën

Alejandro Jodorowsky, një eseist kilian, shkroi një libër të quajtur “Metagjenalogjia: Vetë-Zbulimi Nëpërmjet Psihomagjisë...