E diel, 5 Shkurt, 2023

Pediatrja Lira Gjika: Fëmija nuk bën gabime, vetëm eksperimenton

- Advertisement -

Kur nje i rritur ka nevoje per kohe po femies pse insistojme qe te jete i sakte e i perkryer pa u rritur?

Pediatrja Lira Gjika ka folur rreth atyre që prindërit i quajnë gabime të fëmijëve, mirëpo sipas saj, ato nuk janë gabime, janë eksperimente, shkruan lajmi.net.

- Advertisement -

“Fëmija, djalë apo vajzë qoftë, vetëm po eksperimenton për të njohur veten dhe mjedisin ku ështe pjesë.

Prindët apo zëvëndësusit e tyre, janë aty jo që ti ndëshkojnë, por nëpërmjet fjalës ti shpjegojë fëmijës gjërat që nuk i di dhe ti japin kohen e duhur per ti pervetësuar.

Prindët duhet të njohin e të dinë se çfar ndodh në mosha të caktuara dhe si reagon një fëmijë në mosha të caktuara.

- Advertisement -

Te rritur, mos harroni fëmija po ndërton mekanizmat e të rriturit. Nuk është i rritur. Nuk e shikon botën dhe gjërat si i rritur.

Ashtu si per te rriturin qe ne fillim te nje eksperience te re, nuk eshte i sigurt dhe i sakte sic deshiron, i duhet pak kohe qe te mund te veproje e mendoje i lirshem, e njejta gje ndodh edhe me femijen.

Kur nje i rritur ka nevoje per kohe po femies pse insistojme qe te jete i sakte e i perkryer pa u rritur?”.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...

E vërteton shkenca: Fëmijët e marrin inteligjencën nga nëna

Nënat janë përgjegjëset kryesore për transmetimin e gjeneve të inteligjencës tek fëmijët, sipas një...

E thotë shkenca: Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që bëjnë këto 5 gjëra

Askush nuk ka thënë ndonjëherë se të jesh prind është diçka e lehtë. Rritja...

Si t’i ndihmojmë fëmijët të kenë rezultate më të larta në shkollë?

Një studiuese shumë e njohur e zhvillimit të fëmijëve, Maria Montessori e ka identifikuar...