E premte, 24 Mars, 2023

Nga Xhafer Avdyli: Mendimi kritik

- Advertisement1-

Mendimi kritik përfshin një mori aftësish komplekse që lidhen në një nivel më të lartë të të menduarit, është një mendim i pavarur që sjell ide të reja inovative dhe zgjidhjen e problemeve.

Kjo nënkupton reflektimin në mënyrë kritike për përvojat e proceset e nxënies, dhe marrjen e vendimeve efektive duke shmangur pengesat e zakonshme, si për shembull shqyrtimin e njëanshëm të çështjes, vënien në dyshim të dëshmive që nuk përputhen me idetë tuaja, arsyetimin me pasion e jo logjikë dhe mosmbështetjen e deklaratave me dëshmi.

- Advertisement -

Në formën e tij më të mirë, ai bazohet në vlera intelektuale universale që shkojnë përtej ndarjeve sipas lëndëve: qartësi, saktësi, precizion, konsistencë, relevancë, dëshmi të arsyeshme, arsye të forta, thellësi, gjerësi dhe paanësi.

Zgjidhja e problemeve është proces mendor që përfshin aftësinë për të analizuar dhe gjetur zgjidhjen më të mirë për problemin. Ajo përshkruan procesin kur një qëllim pengohet për ndonjë arsye, si mungesa e burimeve, mungesa e informacioneve e kështu me radhë, e që paraqet problem. Çfarëdo që ndërmerret për arritjen e qëllimit të caktuar përbën zgjidhjen e problemit.

Ka probleme të zakonshme dhe të pazakonshme. Problemet e zakonshme mund të zgjidhen duke përdorur metoda që nxënësit i njohin dhe duke i përsëritur hap pas hapi metodat e mësuara më parë. Problemet e pazakonshme janë probleme për ‘të cilat nuk ka qasje ose mënyrë të përdorur më parë, të aplikuar me sukses ose të sugjeruar nga detyra, udhëzimet e detyrës ose ndonjë shembull të zgjidhur. Secilit i duhen aftësitë e zgjidhjes së problemeve në jetën e përditshme. Ato janë një grup aftësish të cilat, përveç atyre konjtive, përfshijnë aftësitë sociale dhe të tjera, duke na ndihmuar të gjejmë shkaqet e problemit dhe zgjidhjet efikase ,për të zgjidhur problemet ne përdorim mendimin kritik

- Advertisement -

Autori është trajner i mësimdhënies me nxënësin në qendër MNQ

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Laura Haxha inxhinierja nga Vushtrria që bën karrierë të suksesshme në Angli – punoi me avionët luftarakë

Kjo është vetëm 27 vjeçare, por njihet për aftësitë e saj në inxhinieri. Laura...

Mësuesja e vetme e shkollës me zile në dorë: Janë vetëm 10 nxënës, shkak emigrimi

Ky 7-Mars shkollat e thella malore në Kukës i ka gjetur me më pak...

Nxënësja Diella Kika nga Podujeva do ta përfaqësojë Kosovën në garat e Fizikës në Japoni

Diella Kika, nxënëse e gjimnazit "Aleksandër Xhuvani" në Podujevë është renditur e dyta në...

Nagavci: Po fuqizojmë komponentin e orientimit dhe këshillimit në karrierë

Ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci, sot ka qëndruar në Podujevë ku ka përuruar Qendrën...