E martë, 31 Janar, 2023

Nga Viktor Buzhala: Sa më shpejtë t’i riedukojmë mësuesit tanë, aq më shpejtë kemi me fillu me u kthjellë

- Advertisement -

Para një viti e pata shkruar një tekst me rastin e 7 Marsit qysh mësuesit kosovarë nuk duhet me i uru, por me i shti në burg. Reagimet ishin tepër të ashpra ndaj meje.

Ndërkohë, në vitin 2022, pra në shekullin 21, në Festën e Abetares në Pejë, qindra fëmijë po kënaqeshin e po festonin në sallën e sporteve. Në tribuna, të ndarë me rrjetë, qëdronin të vecuar 10 nxënës të komunitetit RAE. Pra, i kishte vecuar mësuesja, duke konsideruar që ata nuk janë si ne.

- Advertisement -

Për më tepër, aty gjendeshin një dyzinë mësuesisht tjerë dhe asnjëri s’u kujtua të ndërhynte dhe t’i tregonte mësueses që kjo nuk ka logjikë, është e gabuar, është racizëm dhe fashizëm i skajshëm.

Ata, duke përfshirë drejtorin, nuk ndëryjnë pasi janë të njëjtë. Nuk i njohin normat elementare të edukimit. Kanë nevojë vet për riedukim urgjent. E riedukimi më së lehti bëhet në burg. Burgjet edhe ashtu quhen intitucione të riedukimit.

Nëse qëndrojnë të tillë, atëherë ata kanë me vazhdu me i eduku keq fëmijët. Për më tepër, edhe nëse ndonjë prind është i emancipuar dhe i ngritur intelektualisht, i edukon vet si duhet fëmijët e vet, ata i c’edukojnë. Ua heqin nga koka ato që ua mësojnë edhe prindërit. Kjo, pasi kanë norma tjera në kokën e tyre.

- Advertisement -

Mjerimi ynë nuk fillon pse na ka faj Evropa, ky popull a ai popull. Mjerimi ynë fillon në bankat e shkollës. Ajo pamja e trishtë në Pejë është tregues i qartë pse ne jemi llumi i botës. Pse jemi të fundit në Pisa. Pse jemi vet pisa, të padijshëm dhe të pacivilizuar.

Prandaj, sa më shpejtë ti riedukojmë mësuesit tanë, aq më shpejtë kemi me fillu me u kthjellë e me dalë prej mjerimit. Dhashtë Zoti që ka me ndodhë para se të braktiset pjesa më e madhe e Kosovës!

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Prezantohet nesër: Kaq pritet të jetë vlera e koeficientit të pagave

Këtë javë pritet të hyjë në fuqi Ligji i ri i pagave në Kosovë,...

Në mungesë të kuadrit, nuk ka mësim në gjimnazin e matematikës

Nxënësit e gjimnazit “Matematikë dhe Informatikë” në Shkup edhe javën e dytë të gjysmë-vjetorit...

ORCA: Senati i UP-së ka shpallur plagjiatorë profesorët Bujar Dugolli e Ardian Kastrati

Organizata për rritjen e cilësisë në arsim (ORCA), përmes një njoftimi për media ka...

Sindikatat reagojnë për mos publikimin e vlerës së koeficientit: Qeveria po tallet, nuk i harrojmë këto lojëra

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Administratës së Kosovës, Ali Gashi ka thënë se...