E martë, 31 Janar, 2023

Nga Durim Kastrati: Sa i padrejt dhe sa i pasakt është Testi i Maturës

- Advertisement -

Sa here shkoj ne administrim te testit te matures, gjithnje e me teper bindem per dy gjera:

Nje, sa i padrejte dhe sa i pasakte eshte testi i matures. Pretendohet te jete mates njohurish, perfundon ne mates e gare metodash kopjimi e bashkepunimi. Kot fare.

- Advertisement -

Dy, sa pak ose hic fare lexojne e studiojne maturantet. Nje gje e tille vrehet prej plotesimit te te dhenave elementare ne fletepergjigje deri tek menyra se si i analizojne dhe iu pergjigjen pyetje te testit. Nuk ka rendesi ne cilin shkolle je, ne nje shkolle qyteti me ze apo ne nje shkolle rurale, administron nxenes gjimnazi, apo shkolle profesionale, teknike apo qender kompetence- pershtypja dhe rezultati eshte i njejte.

Si rrjedhoje, ky test duhet te hiqet nga perdorimi. Sa me pare duhet te behet kategorizimi i nxensve, ku sipas vleresimeve, udhezimeve dhe klasifikimeve nga ana e mesimdhenesve nxenesit orientohen per ne shkolle te mesme bazuar ne prirjet, aftesite dhe kompetencat e tyre.

Qysh ne fillore atyre iu behet me dije, kanalizohen e pergatiten fjala vjen per zanat, shkolle profesionale apo gjimnaz. Askund ne bote nuk futen ne nje thes nxenesi futbollist me ate qe ka prirje mekaniku, apo ai qe deshiron te behet mesues e mjek me ate qe deshiron te jete biznismen apo berber.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Prezantohet nesër: Kaq pritet të jetë vlera e koeficientit të pagave

Këtë javë pritet të hyjë në fuqi Ligji i ri i pagave në Kosovë,...

Në mungesë të kuadrit, nuk ka mësim në gjimnazin e matematikës

Nxënësit e gjimnazit “Matematikë dhe Informatikë” në Shkup edhe javën e dytë të gjysmë-vjetorit...

ORCA: Senati i UP-së ka shpallur plagjiatorë profesorët Bujar Dugolli e Ardian Kastrati

Organizata për rritjen e cilësisë në arsim (ORCA), përmes një njoftimi për media ka...

Sindikatat reagojnë për mos publikimin e vlerës së koeficientit: Qeveria po tallet, nuk i harrojmë këto lojëra

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Administratës së Kosovës, Ali Gashi ka thënë se...