E diel, 4 Dhjetor, 2022

Nagavci prezanton Strategjinë e Arsimit 2022-2026 – ka 5 shtylla kryesore

Minsitrja e Arsimit, Arbërie Nagavci, ka preznatuar të enjten strategjinë e Arsimit 222-2026, që është dokument bazë për zhvillimin e sistemit arsimor në vend.

Nagavci thotë se kjo Strategji ka 5 shtylla kryesore që mund t’i lexoni në poshtë:

- Advertisement -

Postimi i saj:

Arsimi është mjeti më i rëndësishëm për zhvillim të qëndrueshëm shoqëror dhe ekonomik të vendit tonë.

Prezantuam sot Strategjinë e Arsimit për periudhën 2022-2026 e cila është dokumenti bazë për zhvillimin e Sektorit të arsimit në 5 vitet e ardhshme dhe produkt i punës disamujore.

- Advertisement -

Në këtë strategji e cila bazohet në analizë të hollësishme të gjendjes në sektorin e arsimit, kanë punuar mbi 150 specialistë të profileve të ndryshme.

Ky dokument është i harmonizuar me Draft Strategjinë Kombëtare të Zhvillimit, me Programin Qeverisës për periudhën 2021-2025, si dhe shpreh përcaktimet e Republikës së Kosovës për të qenë në linjën e objektivave zhvillimore të mijëvjeçarit dhe politikat evropiane për arsimin dhe trajnimin.

Strategjia e Arsimit 2022-2026 ka 5 shtylla kryesore:

📌Edukimi në fëmijërinë e hershme, ku synojmë rritje domethënëse të pjesëmarrjes së fëmijëve të moshës 0-5 vjeç, por edhe përmirësim të cilësisë së shërbimeve.

📌Ngritja e cilësisë së arsimit parauniversitar, ku fokusi ynë do të jetë ndërtimi dhe konsolidimi i mekanizmave për mësimdhënie cilësore dhe sigurim të cilësisë.
📌Harmonizimi i arsimit dhe aftësimit profesional me zhvillimet e teknologjisë dhe tregut të punës, për të siguruar fuqi punëtore të kualifikuar dhe të përgatitur mirë.

📌Cilësia, integriteti dhe konkurrueshmëria e arsimit të lartë.

📌Përdorimi i teknologjisë digjitale për përmirësimin e shërbimeve dhe të cilësisë në arsim, në përputhje me trendet e transformimit digjital.

Falenderoj Qeverinë e Republikës Federale Gjermane për mbështetjen në procesin e hartimit të Strategjisë si dhe Qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar për mbështetjen në zhvillimin e komponentës së digjitalizimit.

Po ashtu, falënderoj të gjithë partnerët zhvillimorë dhe të gjithë ata që kanë kontribuar në cilësinë e ekspertëve, koordinatorëve e pjesëmarrësve në grupet e punës dhe për komentet e tyre në fazën e konsultimeve.

Si Ministri e Arsimit jemi të përkushtuar që këtë plan veprimi ta zbatojmë me përpikëri, duke i kontribuar kështu përmirësimit të gjendjes në arsim.

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Sa e njohin nxënësit kosovarë matematikën? Tregon raporti

Inxhinieri, Ermal Sadiku, ka komentuar një raport të International Mathematical Olympiad, ku Kosova renditet...

Keqplanifikimet në tender lënë nxënësit në Pozhoran me orar të shkurtuar qe tri vjet

Për shkak të keqplanifikimit të Ministrisë së Punëve të Brendshme me kriteret në tender,...

Jasharaj ‘selam’ Nagavcit: Jemi në konsultim me ekspertë të fushës se drejtësisë

Sindikata e arsimit shkëputjen e kontratës kolektive e konsideron “veprim të ngutshëm, të pabazuar,...

Njohësi i arsimit Argjend Osmani: Mungesa e inspektorëve e pamundëson monitorimin e cilësisë

Njohësi i arsimit Argjend Osmani, thotë se ngritja e cilësisë në arsim kërkon monitorimin...