E premte, 2 Dhjetor, 2022

Morali prindëror ndërton karakterin e fëmijëve

Është një avantazh i madh për fëmijët nëse prindërit e tyre kanë një qëndrim të qartë ndaj jetës.

Kjo do të thotë, nëse ata kanë një etikë me të cilën mund të gjykojnë ngjarjet. Etika vepron si një material ndërtimor në karakterin e fëmijës.

- Advertisement -

Sa më të qarta dhe më të pranueshme janë perceptimet tuaja për botën, aq më e lehtë do të jetë për fëmijët tuaj të përshtaten me rregullat shoqërore.

Qëndrimi juaj ndaj problemeve të jetës zbulohet nga bisedat tuaja. Ajo që fëmijët dëgjojnë në shtëpi është shumë e rëndësishme për zhvillimin e tyre. Ju duhet të jeni të kujdesshëm me ato që thoni përpara fëmijës suaj dhe mos e nënvlerësoni kurrë inteligjencën e tij. Ai kupton shumë më tepër nga sa mendoni. Ai mund të mos dijë ende disa fjalë, por edhe në një moshë shumë të re ai është në gjendje të “kapë” kuptimin e një bisede midis të rriturve. Dhe, kujdes:

Pamjet optimiste – tuajat ose të mjedisit tuaj – nuk mund ta motivojnë fëmijën të shijojë jetën dhe krijimtarinë. Kritika juaj e vazhdueshme për shtypjen njerëzore dhe korrupsionin e botës nuk mund t’i motivojë fëmijët të bëhen anëtarë të dobishëm të shoqërisë.

- Advertisement -

Ju duhet t’i tregoni fëmijës bukurinë e jetës dhe vlerën e Artit. Fëmija duhet të mësohet të admirojë natyrën dhe gëzimin e dijes dhe reflektimit. Ai do të fillojë të ndiejë një interes të hershëm për këto gjëra nëse flisni me të për këtë ndërsa hani në tryezë ose shkoni në një shëtitje me të. Atmosfera e vetë shtëpisë, përveç nevojave të veçanta të shkollës, luan një rol kryesor në zhvillimin mendor, shpirtëror dhe emocional të fëmijës. Ai ushtron një ndikim të gjallë në karakterin, mentalitetin dhe temperamentin e tij. Një punë shumë e vështirë do ta shpëtojë nga edukimi i tij i mëpasshëm, nëse edukimi i tij është i qetë dhe krijues që nga hera e parë e jetës së tij shoqërore brenda familjes.

Duhet të pranojmë se atmosfera e qetë familjare është e vështirë ta gjesh në kohën tonë, një kohë pasigurie, pasiguri dhe konkurrencë e fortë. Prindërit, megjithatë, mund të mbrohen nga tundimi dhe mos hedhja e fajit – për mungesë harmonie – në kushtet e tyre të jetesës, te gjyshërit, vjehrrat ose te njëri-tjetri. Nëse kjo bëhet, atmosfera në shtëpi do të jetë edhe më e rëndë. Dhe do të sjellë konflikte të tjera.

Ju mund të përmirësoni (dhe mundësisht të ndryshoni) situatën duke ndryshuar sjelljen tuaj, dhe duke u përpjekur në çdo mënyrë të përmirësoni kontributin tuaj për ndryshimin e kësaj situate. Vështirësitë financiare, të metat e karakterit, papajtueshmëria e prindërve, hapësira jetësore e mërzitur, fqinjët apo të afërmit e padëshiruar, sëmundjet domethënë çdo anomali në regjimin familjar, çdo shqetësim i paqes – e gjithë kjo kërkon vëmendje edhe më shumë në mënyrën se si ne e përdorim atë për t’u marrë me të. Indinjimi dhe dekurajimi, një grindje – sado e arsyeshme ose e kuptueshme, të gjitha këto – mund të shtojë vështirësi të reja në këtë situatë tashmë të vështirë dhe të dëmtojë zhvillimin e fëmijës, shumë më tepër sesa të njëjtat ngjarje ose situata të pakëndshme…

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor/ Revista Psikologjia

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

4-vjeçari kafshohet nga qeni në oborrin e çerdhes në Prishtinë – nëna e tij tregon ngjarjen

Një fëmijë është kafshuar nga një qen endacak të hënën brenda oborrit të çerdhes...

Noar Osmani, nxënës i klasës së katërt, po krijon web-faqe – ka 17 çertifikata

Noar Osmani, nxënës i klasës së katërt, në shkollën fillore "Dardania" shquhet me intelegjenca...

Ledion Halitaj fiton çmimin e dytë si kitaristi më i mirë i ri në “Transilvania International Guitar Festival”

Rumani, i riu kosovari Ledion Halitaj, është shpallur fitues i trefishtë në Festivalin Ndërkombëtar...

11-vjeçari me autizëm tejkalon gjenitë e shkencës, shpallet më inteligjenti në botë

Një 11-vjeçar ka shënuar pikët më të larta në testin e inteligjencës duke tejkaluar...