E martë, 31 Janar, 2023

Ministria e Arsimit: Udhëzimi Administrativ është bërë për vlerësimin sa më të drejtë të nxënësve

- Advertisement -

Për ndarjen e vitit shkollor në dy periudha, ashtu siç e parashikon tashmë udhëzimi i ri administrativ, ekspertët thonë se ky vendim është i mirëseardhur, derisa theksohet se ende mungojnë vlerësimet nga reforma kurrikulare.

Ndërkohë, zyrtarë të Ministrisë së Arsimit, thanë për Radio Kosovën se ky udhëzim është bërë për arsye të një vlerësimi sa më të drejtë, transparent dhe valid për nxënësit.

- Advertisement -

Me udhëzimin e ri Administrativ, i cili do të ndajë vitin shkollor në dy periudha mësimore, do të bëhet edhe ndryshimi i vlerësimit të nxënësve.

Njohësi i çështjeve të arsimit, Rinor Qehaja nga Instituti EdGuard, tha për Radio Kosovën, se reforma e iniciuar për reduktim të periudhave të vlerësimit nga tre në dy është e mirëseardhur.

Por, sipas tij, në të njëjtën kohë kjo dëshmon që ende mungon në një vlerësim i reformës kurrikulare e filluar më parë, pjesë e së cilës ishte edhe ky ndryshimi në vlerësim.

- Advertisement -

“Reforma e iniciuar për reduktim të periudhave të vlerësimit nga tre në dy është e mirëseardhur. Por, në të njëjtën kohë na dëshmon që ende mungojmë në një vlerësim të reformës kurrikulare të filluar disa vite më parë, pjesë e së cilës ishte edhe ky ndryshimi në vlerësim. Mirëpo, po ashtu duhet të kuptojmë që frekuenca e periudhave të vlerësimit nuk nënkupton domostoshmërisht një vlerësim real apo më të besueshëm të nxënësve, është standardizimi i vlerësimit ai ndryshimi që shpresoj të ndodh që mund të ketë ndikim të drejtpërdrejt në cilësi”, tha ai.

Ndërkohë, Ministria e Arsimit, ka theksuar se udhëzimi i ri administrativ, i cili ndanë vitin shkollorë në dy gjysmëvjetorë, është bërë për arsye të një vlerësimi sa më objektiv, të drejtë, transparent dhe valid për nxënësit.

Këshilltarja për media në këtë ministri, Iliriana Pylla, tha për Radio Kosovën, se ndryshimi i këtij dokumenti është iniciuar me kërkesë ët vazhdueshme nga mësimdhënësit, nxënësit si dhe nga prindërit.

- Advertisement -

“Pas shumë analizave, është vlerësuar se ndarja e vitit shkollor në tri periudha siç ishte deri tani, paraqet vështirësi e sfida të shumta. Ka qenë edhe një ngarkesë e panevojshme administrative. Ky udhëzim administrativ, do të reflektojnë në përmbajtje cilësore të vlerësimit të nxënësve. Do të ketë shkarkim të punëve administrative për mësimdhënësit”, tha ajo.

Udhëzimi administrativ për vlerësimin e nxënësve sipas Kornizës së Kurrikulës, ka qenë në diskutim publik deri më 23 qershor, ndërsa është bërë e ditur se ndryshimi i vlerësimit të nxënësve është pritur mirë nga të gjitha palët e interesit.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Prezantohet nesër: Kaq pritet të jetë vlera e koeficientit të pagave

Këtë javë pritet të hyjë në fuqi Ligji i ri i pagave në Kosovë,...

Në mungesë të kuadrit, nuk ka mësim në gjimnazin e matematikës

Nxënësit e gjimnazit “Matematikë dhe Informatikë” në Shkup edhe javën e dytë të gjysmë-vjetorit...

ORCA: Senati i UP-së ka shpallur plagjiatorë profesorët Bujar Dugolli e Ardian Kastrati

Organizata për rritjen e cilësisë në arsim (ORCA), përmes një njoftimi për media ka...

Sindikatat reagojnë për mos publikimin e vlerës së koeficientit: Qeveria po tallet, nuk i harrojmë këto lojëra

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Administratës së Kosovës, Ali Gashi ka thënë se...