E enjte, 9 Shkurt, 2023

“Mësuesja nuk e pëlqen fëmijën tim të klasës së dytë”

- Advertisement -

“Mësuesja e letërsisë nuk e pëlqen kategorikisht vajzën time dhe vazhdimisht nënvlerëson notat e saj,” shkroi një nënë e shqetësuar në një nga forumet e prindërve. – Në të gjitha lëndët e tjera vajza është studente e shkëlqyer dhe sot ka ardhur në shtëpi e përlotur. Ajo thotë se ka vetëm një tetë në vit! Në të njëjtën kohë, ajo lexon të gjitha librat sipas programit, shkruan ese normale … Unë kurrë nuk kam shkuar në shkollë për një përballje, por tani dua të shkoj të bëj një skandal. Çfarë do të bënit?”. Oh, çfarë nuk iu këshillua asaj! Dhe bëni një skandal, dhe vini te drejtori “jo duarbosh” për të ndihmuar dhe ndikuar.

Ata madje ofruan të dërgojnë babin tim – le të flirtojë, thonë ata, me mësuesin! Për të kuptuar më në fund situatën dhe për të kuptuar se si të veproni saktë situatat e konfliktit, “Komsomolskaya Pravda” iu drejtua Lyudmila Korovay, një psikologe praktikuese dhe prezantuese e programeve për fëmijë në Qendrën për Marrëdhënie të Suksesshme.

- Advertisement -

NËSE NJË MËSUES ME NXËNËS KA NJË KONFLIKT, MERRNI NJË BAST TË MADH PËR TA

– Po sikur mësuesi i shkollës fillore të shfaqë një mospëlqim të qartë për nxënësit?

Në një situatë të tillë, i rrituri duhet ta ndihmojë fëmijën që ta shikojë veten nga jashtë si student – ​​shumë sinqerisht dhe mjaft kritik. Është e nevojshme të ndihmohet fëmija të analizojë qëndrimin e tij ndaj të mësuarit, sjelljen në klasë dhe në pushim, stilin dhe karakteristikat e komunikimit me bashkëmoshatarët dhe mësuesit, si dhe mënyrën se si manifestohen emocionet dhe ndjenjat e tij. Në fund të fundit, shpesh ndodh që janë pikërisht këto tipare të fëmijës dhe sjellja e tij, mënyra e komunikimit dhe një lloj manifestimi i emocioneve që shkaktojnë një qëndrim nga ana e mësuesit, të cilin fëmija e percepton si mospëlqim të mësuesit. për vete, shpjegon Lyudmila. – Dhe mund të jetë thjesht një qëndrim më i rreptë i mësuesit ndaj këtij studenti.

- Advertisement -

– Pra, prindërit duhet të ndërhyjnë akoma?

Prindërit nuk duhet të qëndrojnë mënjanë në një situatë të tillë. Vërtetë, të nxitosh të akuzosh mësuesin, të tregosh mungesë respekti dhe të vësh në dyshim cilësitë e tij profesionale apo të tjera, nuk ia vlen edhe më shumë! Kjo vetëm do ta përkeqësojë situatën. Prindërit duhet të mbështesin fëmijën e tyre. Ai duhet të ndiejë se nuk është vetëm, se prindërit e tij janë gjithmonë të gatshëm për të ndihmuar.

– Pra, çfarë saktësisht duhet bërë?

- Advertisement -

Është më mirë të diskutoni dhe analizoni situatën aktuale privatisht si fëmijë, për të analizuar atë që po ndodh dhe, më e rëndësishmja, pse. Pastaj, me edukatë dhe saktësi, por me vendosmëri, bisedoni me mësuesin. Por jo nga pozicioni i akuzës, por nga pozicioni i bashkëpunimit! Thuaji mësuesit tënd: “Kam ardhur te ti për këshilla, sepse jam në dëshpërim, dhe ti je specialist dhe mësues, je shpresa e fundit. Çfarë këshilloni të bëni?” Sqaroni situatën aktuale: për ta kuptuar atë në mënyrë të paanshme, duhet të dini mendimin e të dyja palëve! Gjëja më e rëndësishme është të diskutohen arsyet e shfaqjes së tij dhe çfarë duhet bërë në fund nga të gjitha palët e interesuara. Dhe pastaj së bashku (në prani të fëmijës) merrni një vendim që do të ndihmojë në korrigjimin e kësaj situate.

– Dhe nëse gjithçka është aq e lënë pas dore sa nuk ndihmon biseda me mësuesin?

Nëse situata e marrëdhënies së veçantë të mësuesit me fëmijën zhvillohet në konflikt, është mirë të kontaktoni psikologun e shkollës nëse ai është në shkollë. Çështja është se psikologu do të jetë në gjendje ta shikojë situatën në mënyrë objektive. Dhe, përveç kësaj, ai ka njohuritë e nevojshme dhe, ka shumë të ngjarë, përvojën në zgjidhjen e situatave të tilla.

NJË MËSUES DUHET T’I LËVDËROJË FËMIJËT JO PËR DIJE POR PËR MIRËSI

Duhet të them që ka edhe anën e pasme të medaljes – të preferuarat. “Kostya është një student i shkëlqyer, i pëlqen të studiojë, mësuesit e lavdërojnë, e vendosin si shembull,” një prind tjetër derdh shpirtin e saj në internet. – Do të ishte më mirë të mos e bënin! Djali mori pseudonimet “nerd” dhe “i rifilluar” nga shokët e klasës. Gjatë pushimeve, askush nuk komunikon me të, dhe kur ai shkon te djemtë për të folur, të gjithë heshtin në mënyrë të dukshme … ”- një situatë tjetër nga jeta reale.

– Si mund ta ndihmoni një fëmijë të tillë?

Më e mira që mund të bëjnë të rriturit në këtë situatë është të ndihmojnë fëmijën e refuzuar të krijojë marrëdhënie me bashkëmoshatarët. Një fëmijë që studion shumë mirë ndonjëherë mund të jetë i vështirë për t’u gjetur gjuhë reciproke me shokët e klasës, sepse kur komunikon me ta, ai duhet të jetë interesant dhe i sigurt në vetvete. Mësuesi duhet të përpiqet të organizojë aktivitetet e përbashkëta të fëmijëve në atë mënyrë që ata të mund të tregojnë jo vetëm njohuritë e tyre, por aftësitë dhe tiparet e tjera të personalitetit: mirësinë, bujarinë, kujdesin, ndjeshmërinë, aftësinë për të ardhur në shpëtim në të drejtën. koha, dhe të tjerët.

– Po lavdërimet publike?

Dhe për t’i lavdëruar fëmijët, në një masë më të madhe, jo për njohuri dhe aftësi intelektuale, por për shfaqjen e cilësive pozitive njerëzore, për përpjekje dhe zell, për të treguar respekt, për të njohur talentin dhe aftësitë e të tjerëve.

– A mund të bëjnë diçka prindërit?

Nëse flasim për mënyrën sesi prindërit mund ta ndihmojnë fëmijën e tyre në këtë situatë, atëherë ata, si njerëz më me përvojë dhe të mençur, duhet t’i tregojnë fëmijës së tyre sekretet e komunikimit të suksesshëm dhe ndërveprimit konstruktiv me bashkëmoshatarët. Ata i njohin si pikat e forta ashtu edhe dobësitë e karakterit dhe personalitetit të fëmijës së tyre dhe në bazë të rregullave të njohura do të jenë në gjendje të formulojnë sekretet individuale dhe unike të komunikimit të suksesshëm për fëmijën e tyre.

– Cilin për shembull?

Nëse fëmija juaj, le të themi, i pëlqen të flasë shumë, por nuk di të dëgjojë fare, një sekret i tillë mund të duket kështu: “Fjala është argjend dhe heshtja është flori. Mësoni të dëgjoni të tjerët.” Nëse ai nuk tregon ndjenja të mira ndaj të tjerëve, thuaji: “E gjithë jeta në planet tërhiqet nga ngrohtësia dhe drita. Ndani me të tjerët ngrohtësinë dhe dritën tuaj, dhe jo të ftohtin dhe errësirën, atëherë do të jeni gjithmonë të rrethuar nga ngrohtësia dhe drita.” Nëse fëmija nuk e di se si ose ka turp të tregojë emocionet dhe ndjenjat e tij: “Të gjitha qeniet e gjalla kanë të drejtë të shfaqin emocione dhe ndjenja. Flisni se si ndiheni dhe pyesni të tjerët se si ndihen.” Nëse një djalë ose një vajzë pëlqen të kritikojë të tjerët, por nuk është shumë vetëkritik ose ankohet vazhdimisht për të tjerët: “Ne shohim një kashtë në syrin e dikujt tjetër, por nuk vërejmë një trung në syrin tonë. Nëse dëshiron të kritikosh dikë, mendo për veten, a je gjithmonë perfekt?”

– Po sikur fëmija të jetë i pasjellshëm?

Nëse fëmija ndonjëherë është i pasjellshëm, shumë shpesh shumë serioz dhe nuk i kupton shakatë, thoni: “Asgjë nuk është më e vlefshme dhe nuk na kushton aq lirë sa të qenit i sjellshëm me një buzëqeshje të këndshme. Jini të sjellshëm dhe buzëqeshni shpesh.”

REFERENCA “KP”

Lyudmila Korovay është psikologe në Qendrën për Marrëdhënie të Suksesshme me 13 vjet përvojë. Në vitin 1998 ajo u diplomua në Universitetin e Hapur Social të Moskës me një diplomë në Psikolog. Ajo është një trajnere e certifikuar në terapinë e përrallave dhe terapisë së artit. Fitues i çmimit të Komitetit Ekzekutiv të Qytetit të Minskut.

Në teori, shkolla duhet të jetë një shtëpi e dytë për fëmijët tanë – në fund të fundit, ata kalojnë shumicën e kohës në të. Por ndodh që qëndrimi në këtë shtëpi kthehet në stres të vazhdueshëm si për fëmijët ashtu edhe për prindërit e tyre. Marrëdhëniet e këqija me mësuesin, nuk i pëlqejnë shokët e klasës, performanca e ulët akademike… Prindërit e nxënësve të shkollës mund të përballen me këto dhe shumë probleme të tjera. Çfarë duhet bërë? Si të ndihmoni? Për çfarë të mendosh? Për çfarë të flasim me një fëmijë në një situatë të vështirë?

1. Djali im ka një marrëdhënie të vështirë me një mësuese prej 8 vitesh. Sipas fjalëve të tij, ajo është mjaft e njëanshme ndaj tij: bën shumë komente, ndonjëherë qorton të gjithë klasën. Unë u përpoqa të flisja me të, por ajo pretendon se e trajton Sashën njësoj si i trajton të tjerët. Nuk e di çfarë të bëj. Ajo konsiderohet një mësuese e mirë në shkollë dhe respektohet nga mësuesit e tjerë. Dhe Sasha qan në shtëpi dhe thotë se ndihet keq në shkollë. Si të jesh? Mos e transferoni në një shkollë tjetër?

Natalia Manukhina: Për mendimin tim, do të ishte interesante të pyesja Sashën përse e lavdërojnë në shkollë. Çfarë suksesesh ka, në cilat lëndë në shkollë dhe jashtë shkollës? Si e shënon ky mësues i rëndësishëm për të kur është i mirë në diçka? Kush tjetër në jetën e tij vë re dhe vlerëson disa nga cilësitë e tij të rëndësishme? Çfarë është unike për Sasha që di nëna e tij? Po të afërmit e tjerë të tij? Sa shpesh i thonë atij për këtë? Sa shpesh flasin përgjithësisht në shtëpi për sukseset dhe arritjet e njerëzve të ndryshëm? Çfarë dallon ky mësues i tij në shkollë?

2.Vajza ime po ngacmohet nga shokët e klasës. Ajo është në klasën e shtatë. Marina nuk është vërtet si gjithë të tjerët. Ajo është mjaft e tërhequr, nuk ka miq as në shkollë e as në shtëpi. Por kjo nuk është një arsye për të tallur një person? Unë u përpoqa të flas me vajzat, por ato thjesht ngrenë supet dhe përgjigjen se askush nuk po bën asgjë të keqe. Por Marina thotë diçka krejt tjetër. Ju lutem më ndihmoni ta zgjidh këtë problem.

Natalia Manukhina: Vajza unike! Në përgjithësi, njerëzit priren të jenë në një lidhje, të jenë miq. Dhe vetëm pasi të përpiqeni shumë, mund të qëndroni pranë njerëzve për një kohë dhe të mos krijoni marrëdhënie me ta. Si arrin Marina të kalojë kaq shumë kohë me shokët e klasës dhe të mos jetë shoqe me ta? Çfarë është kaq interesante në botën e saj të brendshme që ajo nuk e lë askënd në të, por nuk e ndan atë me të tjerët? Apo ndani me dikë? Me mamin, për shembull, apo me dikë tjetër? Me kë? Ndoshta ai do të ndajë me ne, do t’i shkruajë, për shembull, Navigatorit Psikologjik: cili është hobi i saj, çfarë i intereson, si i sheh njerëzit dhe veten?

3. Djali im shkoi me kënaqësi në shkollë deri në klasën e katërt. Por këtë vit (tani është në të pestin) diçka ndodhi. Në të njëjtën kohë, ai studion normalisht, as mësuesit duket se nuk ankohen për të. Po, dhe ai është ata. Marrëdhëniet me nxënësit e tjerë të shkollës janë të mira – ka miq, ata vijnë të na vizitojnë. Por tani çdo mëngjes fillon me një makth. Djali e ka të vështirë të ngrihet, herë qan, herë vjell. Nëse në të njëjtën kohë ai qëndron në shtëpi, atëherë gjithçka largohet. Cfare duhet te bejme? Kjo problem psikologjik apo mjekësore?

Natalia Manukhina: Problemi mund të jetë edhe mjekësor edhe psikologjik, ose më mirë trupor dhe emocional. Thjesht nuk është e qartë se çfarë ndodh në mëngjes, kur nuk duhet të shkosh në shkollë – në fundjavë, pushime. Do të ishte interesante që prindërit të bënin një hulumtim serioz së bashku me djalin dhe më pas të na shkruanin: si ia del ta përballojë problemin kur ende shkon në shkollë? Çfarë dhe kush e ndihmon atë në këtë? Çfarë është në rrugë? Si kalon një ditë kur nuk ka fare problem?

4. Në shkollën ku po studion djali ynë, djemtë i hoqën disa herë paratë dhe stilolapsat. Shkova edhe te mësuesi edhe te drejtori, por pa dobi. Pavliku ynë është 12 vjeç, ai është një djalë i qetë, i padëmshëm. Në mëngjes e çoj në shkollë dhe e takon gjyshja. Por gjithsesi këta huliganë gjejnë një mundësi për ta grabitur. Cfare duhet te bejme? Epo, për të mos thirrur policinë?

Natalia Manukhina: Një djalë 12-vjeçar i qetë, i padëmshëm, i cili lejon shokët e klasës t’i marrin para dhe stilolapsa prej tij … Do të doja të njihja këtë djalë dhe të zbuloja se cilat parime dhe besime të jetës përdor për të ndërtuar marrëdhëniet e tij me njerëz të tjerë. Çfarë lloj personi e sheh veten si në të ardhmen? Cilat janë ëndrrat e tij? Kush e rrethon atje, në të ardhmen? Kush dëshiron të bëhet ai?… Këto dhe shumë pyetje të tjera zgjidhen me sukses nga fëmijët e grupeve të adoleshencës, të cilat mund të gjenden pothuajse në çdo qendër sociale dhe psikologjike rrethi. Komunikimi me bashkëmoshatarët është një nga çështjet më urgjente për një fëmijë 12-vjeçar dhe të afërmit e rritur nuk e kuptojnë plotësisht atë. Problemi i këtij djali mund të jetë se komunikimi me të njëjtët djem thjesht mund të mos jetë i mjaftueshëm për të.

5. Vajza ime është në klasën e fundit dhe po përgatitet të shkojë në kolegj. Por ishte në këtë vit që performanca e saj akademike ra ndjeshëm. Sigurisht, kjo është e lehtë për t’u shpjeguar: ajo ka afera, kalon shumë kohë me miqtë e saj. Unë thjesht nuk mund t’i dëshmoj asaj se tani ajo duhet të përpiqet shumë, të shkojë në kolegj – dhe pastaj të shkojë për një shëtitje. Ajo nuk më dëgjon dhe vazhdon të marrë trenjakët e saj. U përpoqa të mos e lija të dilte jashtë, por përveç skandaleve, asgjë nuk funksionoi. Ju lutem mund të më tregoni nëse mund të bëni ndonjë gjë në rastin tonë?

Natalia Manukhina: Është shumë e rëndësishme që prindërit të kuptojnë se romanca është e natyrshme, të dashurat janë të nevojshme dhe unë dua të shkoj për shëtitje tani, ndërsa të gjithë nuk janë shpërndarë ende në institucione të ndryshme. Gjëja kryesore është ta ndihmoni atë të kombinojë të gjitha këto në kohë dhe përpjekje – studim, miqësi, argëtim. Dhe këtu do të ndihmojë një qëllim i përcaktuar qartë i jetës. Si është vajza juaj? Për çfarë po ëndërron ajo? Për çfarë po përpiqet? Kush e përfaqëson veten në të ardhmen? Cili institut zgjedh dhe pse? Çfarë dëshiron të arrijë? Çfarë jeni gati të bëni për këtë? Çfarë ndihme ka nevojë ajo nga ju për këtë? Flisni me të për të. Ju do të keni sukses. Do të jetë e vështirë, ejani me gjithë familjen te një psikolog familjar për të mbajtur një takim për organizimin e jetës reale në “territor neutral” (jo në shtëpi) për të marrë atë që dëshironi në të ardhmen.

6. Nipi im është në klasën e shtatë. Më parë, ai ishte një student i shkëlqyer, por tani ai kaloi në tre dhe katër. Ai thotë se nuk është i interesuar të studiojë. Në të njëjtën kohë, ai lexon libra në shtëpi, ka interesa. Për shembull, ai i do librat me tema hapësinore, ndoshta ka mësuar gjithçka që është e mundur. Por ajo kategorikisht nuk dëshiron të studiojë. Të gjitha bisedat e mia nuk të çojnë askund. Ju lutem më jepni disa këshilla: si të silleni me nipin tuaj? Si t’i shpjegoni atij se është e nevojshme të studioni?

Natalia Manukhina: Duket sikur nipi juaj është në gjendje të studiojë vetë. Ndoshta studimi si student i jashtëm do t’i përshtatet atij? Për më tepër, nuk është shumë e qartë se çfarë do të thotë “nuk dëshiron të studiojë” nëse ai lexon libra, dhe madje ka arritur të studiojë një drejtim specifik në shkencë? Cilat janë interesat e tij? Si dëshiron ai t’i zhvillojë ato në të ardhmen? Çfarë mund të jetë e dobishme për të shkollimin dhe një certifikatë për përfundimin e saj? Në praktikën time, shpesh rezulton se adoleshentët nuk e dinë që për të marrë një specialitet për të cilin janë të interesuar, duhet të studiojnë më tej, dhe kur hyjnë në universitet, kërkohet një certifikatë e përfundimit të shkollës dhe mundësisht me nota të mira. A e di këtë nipi juaj? Nga kush?

NËSE FËMIJA JUAJ KA NJË PROBLEM NË SHKOLLË, SPECIALISTËT TONË TË MREKULLUESHËM DO TË NDIHMOJNË PËR T’I KAQYRUR ATO

Ndonjëherë fëmija pretendon se mësuesi nuk e pëlqen fare, se ajo ngjitet vazhdimisht pas tij, gjen gabime në çdo gjë të vogël, se shoku i klasës është i preferuari i saj.

Ndonjëherë kjo është për shkak të zilisë elementare të suksesit të një studenti tjetër. Megjithatë, ia vlen t’i hedhim një vështrim më të afërt kësaj situate, sepse mësuesi mund të mos e pëlqejë fëmijën tuaj. Ose është shumë i lëvizshëm, ose nuk do të futet në xhep për asnjë fjalë, ose, përkundrazi, është i heshtur dhe i heshtur, dhe nga këndvështrimi i mësuesit, ai mund të mos “përshtatet” në konceptin e çfarë duhet të jetë një student. Disa mësues mërziten nga fëmijët e plogësht, edhe nëse shkruajnë saktë dhe nuk bëjnë gabime. Dhe, më e keqja, arsyeja për këtë mund të jenë edhe paratë që i keni dhuruar në kohë fondit cool.

Por pa gjetur arsyet, nuk mund ta ndryshoni situatën. Prandaj, për të filluar, bisedoni me fëmijën tuaj për këtë në mënyrë më të detajuar. Mos ndez zjarrin e urrejtjes për mësuesin në një zemër të re, por vetëm premto ta kuptosh. Lëreni fëmijën tuaj të besojë se ju jeni në anën e tij dhe se e doni atë pavarësisht se si e trajton mësuesi.

Tani është koha për të vizituar mësuesin. Flisni me të me mirësjellje. Ju nuk keni ardhur për t’i bërë një ankesë asaj, thjesht doni të sqaroni situatën. Nëse mësuesja nuk dëshiron të kontaktojë, atëherë në mbledhjen e prindërve ajo nuk do të shkojë askund nga ju. Ju mund të qëndroni pas kësaj ngjarje për të folur me të në mungesë të prindërve të tjerë. Pikërisht atëherë mund të zbuloni se çfarë saktësisht nuk i përshtatet asaj në djalin ose vajzën tuaj. Dhe pastaj premtojini asaj se do të flisni me fëmijën tuaj për këtë temë. Megjithatë, ju mund të tërheqni vëmendjen e mësuesit për faktin se fëmija juaj ka jo vetëm disavantazhe, por edhe karakteristika të mira, dhe se do të ishte mirë që t’i zhvillonim ato, në vend që ta mbani fëmijën në një gjendje të keqe.

Nëse mësuesja të trajton ashpër, do të thotë toni i mentorit, do të lë të kuptohet se prindërit e një nxënësi të tillë janë gjithashtu “nënjerëzor”, atëherë ka vetëm një mënyrë – të kontaktosh me drejtorin ose drejtorin e shkollës. Me shumë mundësi, mes prindërve të nxënësve të tjerë do të keni shumë njerëz me të njëjtin mendim, të cilët nuk janë në favor të këtij mësuesi. Atëherë mësuesit kokëfortë do t’i bëhet “presion nga lart”. Nëse për prindërit e saj nuk janë autoritet, atëherë ajo është thjesht e detyruar të dëgjojë autoritetet. Në fund të fundit, jo gjithmonë ka kuptim të ndryshosh një klasë ose shkollë, ndonjëherë administrata mund të pranojë të zëvendësojë mësuesin e klasës.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Mësuesja Alketa Ipeku: Edhe unë shoh në Tik Tok, por nuk ka gjithmonë informacione të sakta

Nxënësi duhet të ndërgjegjësohet dhe të bindet se, jo çdo informacion i ofruar në...

Letra e mësueses së moshuar që është përshendetur nga e gjithë bota

Një mësues në pension i shkroi letër gazetës lokale për t’i dhënë fund mendimit...

Sfidat e një mësimdhënësi

Shpend Rrukiqi, mësues i lëndës së matematikës, përcjell të gjitha karakteristikat dhe veçoritë që...

Nxënësi i klasës së katërt dërgoi në shkollë një vizatim, kur e panë mësuesit menjëherë i telefonuan policisë

Policia e Floridës kishte arrestuar në vitin 2017 Robert Paul Alexandar Edwards 33-vjeç, kur...