E premte, 24 Mars, 2023

Lodra është e imja… jo e imja – Ja se si t’i ndihmojmë fëmijët me ëmbëlsi

- Advertisement1-

Nuk është e lehtë për një fëmijë që të ndajë, të japë ‘borxh’ lodrat e tij.


Nevoja e fëmijëve për të zotëruar gjëra është një dhembje koke e përditshme për ju.

- Advertisement -

Ja se si duhet të ndihmojmë me ëmbëlsi.

Dëshira për të poseduar dhe refuzuar janë burime konfliktesh

Që kur është 2 vjeç, fëmija mendon se ato që i përkasin atij nuk mund t’i prekë askush! Nëse dëshiron një objekt, ai e rimerr, madje edhe nga duart e një shoku: “lodrat që lëvizin” janë edhe më të dëshirueshme.

- Advertisement -

Por fëmija nuk është agresiv, thjesht egocentrik. Në këtë moshë ai kërkon vetëm ato që do vetë. Që t’i ndajë duhet të jetë i aftë t’i lërë vend edhe tjetrit, gjë që bëhet më vonë.

Mos e detyroni fëmijën më të rritur të japë lodrat tek më i vogli!

Është një fenomen i zakonshëm kur fëmija më i madh merret me librin e tij, stilolapsin ose lodrën dhe fëmija më i vogël do që të luajë pikërisht me këto objekte në të njëjtën kohë! A është e drejtë që fëmija i madh të ndajë lodrat e tij vetëm e vetëm se kjo është dëshira e të voglit?

- Advertisement -

Kur i blejmë një lodër të re, lërini kohë të përfitojë. Pastaj i përket atij të vendosë nëse do ta ndajë. Mos harroni se t’i mësosh fëmijëve të respektojnë hapësirën e tjetrit është po aq e rëndësishme sa edhe ndjenja e bujarisë që mundoheni t’i mësoni.

Shpjegoni atij atë që kërkoni

Rreth moshës 2 vjeçare, fëmija bëhet i ndjeshëm ndaj nocionit të drejtësisë, të reciprocitetit. Shpjegojini atij se në një lojë lodrat edhe mund të shkëmbehen. Më pas secili do të marrë atë që i takon. Nëse një shok vjen në shtëpi, ndihmojeni të bashkëpunojë me të, dhe nxirrini lodrat që të luajnë së bashku me to.

Nëse keni shumë fëmijë, organizoni aktivitete të përbashkëta: ndihmojeni secilin të kuptojë atë që tjetri përfaqëson. Kështu, duke ruajtur shpirtin e mirë këta fëmijë do të ndajnë mes tyre atë që i përket.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...