E martë, 24 Maj, 2022

Kosova dhe Shqipëria dakordohen për njohje të diplomave dhe abetaren e përbashkët

spot_img
- Advertisement -

Kosova dhe Shqipëria dakordohen për njohje të diplomave dhe abetaren e përbashkët.

Qeveria e Republikës së Kosovës dhe ajo e Shqipërisë në mbledhjen e sotme të dy qeverive që u mbajtë në Elbasan u dakorduan edhe për njohjen dhe njehsimin reciprok të diplomave, certifikatave dhe gradave shkencore të lëshuara nga institucionet e arsimit të lartë si dhe për të punuar bashkërisht për një abetare të përbashkët.

- Advertisement -

Ministrja e Arsimit dhe Sportit, Evis Kushi tha se me këtë marrëveshje lehtësohen procedurat dhe shkurtohen afatet për njohje të diplomave dhe certifikatave dhe gradave shkencore.

Sipas saj gjithçka do të bëhet në pajtim me legjislacionin dhe kornizën e kualifikimeve të të dy vendeve.

“ Jam shumë optimiste sepse kjo vjen si një domosdoshmëri pas shumë vitesh kur të rinjtë shqiptar të diplomuar në institucione arsimore të Shqipërisë dhe Kosovës për fat të keq hasin në vështirësi vonesa në njohjen dhe njehsimin e diplomave të tyre. Prandaj, ne duke respektuar legjislacionin në fuqi të të dyja vendeve tona duke respektuar edhe kornizën e kualifikimeve shqiptare, kosovare dhe duke respektuar të gjitha parimet dhe konventat ndërkombëtare në këtë fushë, por mbi të gjitha duke u nisur nga interesi ynë i përbashkët kemi vendosur që të lehtësojmë procedurat dhe të shkurtojmë afatet për njohjen e diplomave, certifikatave dhe gradave shkencore doktor që jepen nga institucionet tona arsimore, duke shmangur kështu të gjitha burokracitë ekzistuese dhe duke shfrytëzuar ato përparimet që kemi bërë në vitet e fundit. Kjo është një marrëveshje që në fakt lejon që brenda 14 ditësh t’i jepet përgjigje autenticitetit të diplomave kur kjo kërkohet nga pala tjetër dhe brenda 20 ditësh pune kryhet e gjithë procedura e plotë e njohjes dhe njehsimit”, theksoi Kushi.

- Advertisement -

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

“Kush thotë që s’ka mësues model në Kosovë?”

Shkruar nga Teuta S. Haxhimusa E dinte se ajo çfarë u mësonte fëmijëve sipas plan-programit...

Nga Maliq Fetahu: Mësimdhënësit po sulmohen, nuk kanë e kanë mbështetjen nga shteti

Autor: Maliq Fetahu - mësimdhënës Mësuesit vitet e fundit po e ndjejnë veten si të...

Mësuesia, profesion i femërorizuar apo profesion femëror?

Problematika e shtruar që në hyrje të këtij punimi, është një konstatim i drejtpërdrejtë,...

Këto janë elementët që ndihmojnë për një lexim të bukur

Nëse nxënësit do të marrin marrin njohurtë e duhura të teknikës së recitimit, nuk...