E mërkurë, 29 Mars, 2023

Koha e nevojshme për gjumë e foshnjës suaj

- Advertisement1-

Sasia e duhur e gjumit cilësor që nga lindja, jo vetëm që do të ndihmojë zhvillimin e foshnjave, por gjithashtu do të përmirësojë aftësinë e tyre për të mësuar, për t’u sjellë dhe për të qenë kreativ.


 

- Advertisement -

Sidoqoftë, si e dini sa orë gjumë janë të mjaftueshme gjatë dy viteve të para të jetës së një fëmije?

Gjumi është thelbësor për zhvillimin njohës, forcimin e sistemit imunitar dhe përparimin e përgjithshëm të foshnjës tuaj.

Sa orë duhet të flejë një i porsalindur

- Advertisement -

Shanset janë të mëdha që i porsalinduri të flejë më shumë sesa të jetë zgjuar. Nuk ka “numër magjik” kur bëhet fjalë për orët e gjumit – mund të jetë nga tetë deri në 20 orë. Disa të sapolindur mësohen të flenë gjatë gjithë natës nga mosha tetë javëshe.

Nëse jeni duke e ushqyer fëmijën me gji, ka më shumë të ngjarë të zgjohet për t’u ushqyer. Është e rëndësishme të mbani mend se çdo fëmijë është i ndryshëm. Nëse nuk mund të flejë gjithë natën, nuk ka pse të shqetësohet.

Gjatë javëve të para, foshnja juaj ndoshta nuk do të jetë në gjendje të qëndrojë zgjuar për më shumë se dy orë. Nuk ka nevojë ta mësoni atë me një model të caktuar në një moshë kaq të hershme, sepse atëherë përsëri mund ta përshtatni me nevojat tuaja.

- Advertisement -

Sa orë duhet të flejë një fëmijë njëvjeçar

Rekomandohet fjetja rreth 2 orë e 30 minuta gjatë ditës dhe 11 orë natën. Pra, gjithsej rreth 13 orë e gjysmë. Ndajeni gjumin e fëmijës gjatë ditës në dy pjesë derisa të jetë gati për të fjetur vetëm një herë gjatë ditës. Atëherë foshnja është zakonisht rreth 18 muajshe. Dremitja është jashtëzakonisht e dobishme për fëmijët e vegjël, sepse i ndihmon ata të mësojnë dhe të zhvillohen. Ata duhet të bëjnë një sy gjumë gjatë ditës deri në moshën katërvjeçare.

Sa orë duhet të flejë një fëmijë dyvjeçar

Kur një fëmijë mbush dy vjet, koha e gjumit zvogëlohet pak. Rekomandohet fjetja prej një orë e 30 minuta gjatë ditës dhe 11 orë e 30 minuta natën. Bëni atë që i përshtatet vogëlushit tuaj në vend që të ndiqni udhëzime të rrepta.

Këto hapa mund t’ju ndihmojnë të “lexoni” nevojat e fëmijës suaj:

Gjatë tre muajve të parë, modeli i gjumit të foshnjës suaj do të jetë i paqëndrueshëm, por së shpejti do të vini re disa shenja lodhjeje. Me shenja të dukshme si gogësimë dhe fërkim të syve, ju mund të vëreni ndryshime në sjelljen e bebes. Ata mund të bëhen më nervozë dhe të qajnë më shumë se zakonisht.

Vendosni një rutinë të gjumit
Kur të jenë tre muajsh, ju mund të filloni të krijoni një rutinë që ata e konsiderojnë të përshtatshme. Kushtojini vëmendje edhe ritualeve para gjumit, të tilla si leximi i një libri me figura, përqafimi dhe të ngjashme.

Shijoni diellin
Vendosni fëmijën tuaj në një karrocë fëmijësh dhe bëni një shëtitje në mënyrë që ai ose ajo të ekspozohet mjaftueshëm ndaj rrezeve të diellit çdo ditë. Kjo do t’i ndihmojë ata të mësohen me ritmin biologjik ose “orën e trupit”.

Ushqeji “në gjumë”
Jepuni një shishe ose ushqejini me gji rreth orës 23:00, por mos kontaktoni me sy. Një stomak i plotë do t’i ndihmojë të flenë më gjatë natën.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...