E martë, 28 Mars, 2023

Kjo është arsyeja pse s’duhet t’i vishni kurrë xhup fëmijës kur e vendosni në sexholino

- Advertisement1-

Kur në makina është ftohtë, shumë prindërve u vjen natyrshëm që ta rehatojnë fëmijën në sexholino, duke u lënë xhupin veshur.


Megjithatë, kjo është një praktikë e gabuar. Në rast aksidenti apo edhe frenimi të papritur, rripat e sigurimit mund të mos funksionojnë mirë, sepse xhupi kufizon mbrojtjen e tyre në gjoksin e foshnjës.

- Advertisement -

Në sexholino pa xhaketë

Ky sugjerim vjen nga ekspertët e Akademisë Amerikane të Pediatrisë. Sipas pediatërve amerikanë, sigurimi i fëmijëve në sediljen e makinës ndërsa vishni një pallto të rëndë, ose një xhaketë bën që rripat e sigurimit të ngjiten veçanërisht në pëlhurë. Sidoqoftë, nëse ndodh një aksident, një kthesë e mprehtë, një frenim i papritur, mbushja e butë rrafshohet për shkak të goditjes, duke lëshuar ajrin që krijon vëllim. Kjo krijon hapësirë ​​shtesë, fëmija mund të kalojë nëpër shiritat dhe të hidhet nga sedilja. Prandaj këshillohet të hiqni veshjet e trasha dhe të mbushura nga fëmijët kur vendosen në sediljen e makinës dhe është gjithashtu mirë t’i siguroni ata në mënyrë korrekte duke i lidhur gjithmonë rripin e sigurimit, edhe nëse udhëtimi është i shkurtër.

Parandaloni humbjen e nxehtësisë

- Advertisement -

Kur prindërit vendosin fëmijët në sediljen e makinës, ata iu lënë veshur rroba të rënda për t’i parandaluar ftohjen, por është e mundur të shmanget ky rrezik dhe, në të njëjtën kohë, të sigurohet siguria e nevojshme në makinë. Idealja do të ishte që fëmija të ulej në një vend në temperaturën e ambientit. Pediatrit amerikanë sugjerojnë, nëse është e mundur, të mbani sediljen e makinës në shtëpi dhe ta vendosin atë në makinë përpara se ta vendosin foshnjën në të. Nëse nuk keni kohë ose mundësi për ta bërë këtë, është e rëndësishme të përdorni disa truke për të parandaluar humbjen e nxehtësisë së foshnjës nga ekstremitetet dhe sidomos nga koka. Një mbulesë ose vetë xhaketa mund të vendosen mbi rripin e sigurimit, e fiksuara mirë, dhe të hiqet kur makina arrin një temperaturë të përshtatshme. Fytyra nuk duhet të mbulohet me shaje ose rroba të tjera, sepse fëmija duhet të jetë në gjendje të marrë frymë mirë.

Fëmija në makinë duhet të mbahet i ngrohtë, por jo i mbuluar tepër. Një ambient i mbyllur dhe i mbinxehur mund të shkaktojë të përziera, të vjella dhe predispozitë për dehidratim.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...