E enjte, 6 Tetor, 2022

Këto janë karakteristikat e një drejtori të shkollës

Të jesh një drejtor i shkollës është i balancuar në mes të qenit shpërblyes dhe sfidues.

Është një punë e vështirë, dhe si çdo punë, ka njerëz që nuk janë të prerë vetëm për ta trajtuar atë. Ka disa karakteristika të një principi shumë të efektshëm që disa njerëz nuk i posedojnë. Përveç kërkesave të dukshme profesionale që nevojiten për t’u bërë drejtor , ka disa tipare që kanë drejtorët e mirë duke i lejuar ata të bëjnë punën e tyre me sukses.

- Advertisement -

Secila prej këtyre karakteristikave manifestohet në detyrat e përditshme të një drejtuesi. Një drejtues shumë efektiv do të zotërojë secilën nga shtatë cilësitë e mëposhtme.

Një udhëheqës duhet të tregojë lidershipin

Kjo është një karakteristikë që çdo drejtor duhet të ketë. Drejtori është drejtuesi mësimor i ndërtesës së tyre . Një udhëheqës i mirë duhet të marrë përgjegjësinë për sukseset dhe dështimet e shkollës së tyre. Një udhëheqës i mirë i vë nevojat e të tjerëve para vetes. Një udhëheqës i mirë gjithmonë kërkon të përmirësojë shkollën e tyre dhe më pas kupton se si t’i bëjnë ato përmirësime pa marrë parasysh sa e vështirë mund të jetë. Udhëheqja përcakton se sa e suksesshme është çdo shkollë. Një shkollë pa një udhëheqës ka të ngjarë të dështojë, dhe një drejtor i cili nuk është një udhëheqës do ta gjejë veten pa një punë shpejt.

- Advertisement -

Një drejtor duhet të jetë i aftë në ndërtimin e marrëdhënieve me njerëzit

Nëse nuk ju pëlqen njerëzit, nuk duhet të jeni drejtor .

Duhet të jeni në gjendje të lidheni me çdo person me të cilin merreni me çdo ditë. Duhet të gjesh terren të përbashkët dhe të fitosh besimin e tyre. Ekzistojnë kaq shumë grupe njerëzish që drejtorët merren me të përditshmen duke përfshirë mbikëqyrësit e tyre, mësuesit, stafin mbështetës, prindërit, studentët dhe anëtarët e komunitetit.

Çdo grup kërkon një qasje të ndryshme dhe individët brenda një grupi janë unike në të drejtën e tyre. Ti kurrë nuk e di se çfarë do të ecësh në zyrën tënde të ardhshme. Njerëzit vijnë me një shumëllojshmëri emocionesh përfshirë lumturinë, trishtimin dhe zemërimin. Duhet të jeni në gjendje të trajtojnë në mënyrë efektive secilën nga këto situata duke u lidhur me personin dhe duke u treguar atyre se ju intereson situata e tyre unike. Ata duhet të besojnë se do të bëni gjithçka që ju mund ta bëni situatën më të mirë.

Një drejtor duhet të balancojë dashurinë e ashpër me lavdërimin e fituar

Kjo është veçanërisht e vërtetë me nxënësit dhe mësuesit tuaj. Ju nuk mund të jeni një pushover, që do të thotë që ju lejoni njerëzit të largohen me mediokritet. Ju duhet të vendosni pritjet e larta dhe të mbani ato që ju jeni përgjegjës për ato standarde të njëjta. Kjo do të thotë se do të ketë raste kur ju duhet të qortojë njerëzit dhe mund të dëmtojë ndjenjat e tyre. Kjo është një pjesë e punës që nuk është e këndshme, por është e nevojshme nëse dëshiron të udhëheqësh një shkollë efektive . Në të njëjtën kohë, ju duhet të ofroni lëvdata kur është e përshtatshme. Mos harroni t’i tregoni atyre mësuesve që po bëjnë një punë të jashtëzakonshme që i vlerësoni. Mos harroni të njihni ata studentë që shkëlqejnë në fushat e akademikëve, udhëheqjes dhe / ose shtetësisë.

Një princip kryesor i shquar mund të motivojë përdorimin e një kombinimi të të dyja këtyre qasjeve.

Një drejtor duhet të jetë i drejtë dhe i qëndrueshëm

Asgjë nuk mund ta largojë kredibilitetin tuaj më shpejt sesa të jetë në kundërshtim me mënyrën se si merreni me situata të ngjashme. Ndërkohë që nuk ka dy raste të njëjta, duhet të mendoni se si keni trajtuar situata të tjera të ngjashme dhe vazhdoni në atë rrugë të njëjtë. Nxënësit, në veçanti, e dinë se si merreni me disiplinën e nxënësve dhe ata bëjnë krahasime nga një rast në tjetrin. Nëse nuk jeni të drejtë dhe të qëndrueshëm, ata do t’ju thërrasin në të. Megjithatë, është e kuptueshme që historia do të ndikojë në vendimin e një drejtuesi. Për shembull, nëse keni një nxënës që ka qenë në luftime të shumëfishta dhe i krahasoni me një nxënës që ka pasur vetëm një luftë, atëherë ju jeni të justifikuar në dhënien e një frenimi më të gjatë të nxënësit me shumë luftëra.

Mendoni të gjitha vendimet tuaja nëpërmjet, dokumentoni arsyetimin tuaj dhe përgatituni kur dikush pyet ose nuk pajtohet me të.

Një drejtor duhet të organizohet dhe të përgatitet

Çdo ditë paraqet një grup sfidash unike dhe organizimi dhe përgatitja është thelbësore për t’i përmbushur këto sfida. Ju merreni me kaq shumë variabla si një princip që mungesa e atyre do të çojë në joefektivitet. Asnjë ditë nuk është e parashikueshme. Kjo e bën organizimin dhe përgatitjen e një cilësie thelbësore. Çdo ditë ju ende duhet të hyni me një plan ose një listë për të bërë me të kuptuarit se ndoshta do të merrni vetëm një të tretën e këtyre gjërave. Duhet të jeni gati për asgjë. Kur keni të bëni me shumë njerëz, ka shumë gjëra të paplanifikuara që mund të ndodhin. Marrja e politikave dhe procedurave në vend për t’u marrë me situatat është pjesë e planifikimit dhe përgatitjes së nevojshme për të qenë efektive. Organizimi dhe përgatitja do të ndihmojnë në zvogëlimin e stresit kur merreni me situata të vështira ose unike.

Një drejtor duhet të jetë një shikues i shkëlqyer

Nuk e dini kur një student i zemëruar, një prind i pakënaqur ose një mësues i mërzitur do të ecë në zyrën tuaj. Duhet të jeni të përgatitur për t’u marrë me ato situata, dhe kjo fillon të jetë një dëgjues i jashtëzakonshëm. Ju mund të çarmatosni situatat më të vështira thjesht duke u treguar atyre që ju kujdesen për të dëgjuar atë që ata duan të thonë. Kur dikush dëshiron të takohet me ju sepse ndihet i padrejtë në një farë mënyre, ju duhet t’i dëgjoni ato. Kjo nuk do të thotë që ju lejoni ata të bllokojnë një person tjetër vazhdimisht.

Ju mund të jeni të vendosur nëse nuk i lini ata të nënvleftësojnë një mësues apo student, por lejojnë që ata të ndahen pa qenë pa respekt ndaj një personi tjetër. Jini të gatshëm për të shkuar në hapin tjetër për t’i ndihmuar ata të zgjidhin çështjen e tyre. Ndonjëherë kjo mund të ndërmjetësojë mes dy nxënësve që kanë pasur mosmarrëveshje. Ndonjëherë mund të ketë një diskutim me një mësues për të marrë anën e një historie dhe më pas t’ia transmetojë këtë prindit. Sidoqoftë, të gjitha këto fillojnë me dëgjim.

Një drejtor duhet të jetë një vizionar
Arsimi është gjithnjë në zhvillim. Ka gjithmonë diçka më të madhe dhe më të mirë në dispozicion. Nëse nuk përpiqesh të përmirësosh shkollën, thjesht nuk po kryen punën tënde. Kjo gjithmonë do të jetë një proces i vazhdueshëm. Edhe nëse keni qenë në shkollë për pesëmbëdhjetë vjet, ka ende gjëra që mund të bëni për të përmirësuar cilësinë e përgjithshme të shkollës suaj. Çdo komponent individual është një pjesë e punës së kornizës më të madhe të shkollës. Secili prej këtyre komponentëve duhet të jetë i shkrirë çdo herë në një kohë. Ju mund të keni për të zëvendësuar një pjesë që nuk punon. Herë pas here ne jemi edhe në gjendje të përmirësojmë një pjesë ekzistuese që po bënte punën e saj, por diçka më e mirë u zhvillua. Asnjëherë nuk dëshiron të jesh i ndrojtur. Edhe mësuesit tuaj më të mirë mund të përmirësohen. Është detyra juaj për të parë se askush nuk është i rehatshëm dhe se të gjithë po punojnë për të përmirësuar vazhdimisht.

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Berat Buzhala: Të japë dorëheqje Arbërie Nagavci

Gazetari Berat Buzhala ka thënë se nga Qeveria duhet të japin dorëheqje edhe ministrja...

Dokument: Ky është kallëzimi penal kundër ministrit Murati për pagat e mësuesve

Deputeti i PDK-së, njëherësh shefi i GP të kësaj partie, Abelard Tahiri, ka bërë...

Reshit Kushaj nga SBASHK: Në koordinim me anëtarësinë do të marrim veprime tjera sindikale

Ende nuk janë ekzekutuar pagat për mësimdhënësit, të cilët për pesë javë ishin në...

Mosekzekutimi i pagave, nesër ministri Murati në interpelancë

Ministri i Financave, Hekuran Murati, do të raportojë nesër para deputetëve të Kosovës lidhur...