E martë, 29 Nëntor, 2022

Jeni rritur, por keni akne? Ky është shkaku

Ky është problem i shpeshtë dhe ekziston arsyeja përse ndodhë kështu.

Profesoresha e dermatologjisë Doris Day thekson që madje pesëdhjetë për qind e femrave vuajnë nga aknet në ndonjë moment të jetës së tyre dhe pas periudhës së pubertetit.

- Advertisement -

Dallimi midis akneve te të rriturit dhe adoleshentët ende nuk është konstatuar, transmeton Telegrafi.

Shkaktarët kryesorë të shfaqjes së tyre janë vaji, bakteret, qelizat e lëkurës të cilat bllokojnë poret dhe krijojnë inflamacion, çekuilibri hormonal, stresi dhe ushqimi.

Kushtet e ambientit jetësor, ndotja dhe ekspozimi në rreze dielli mund të përkeqësojnë aknet te të rriturit.

- Advertisement -

Ndotja e ajrit mund të shkaktojë probleme edhe në lëkurën tuaj. Gjithashtu, ekspozimi në diell ndikon negativisht në gjendjen e lëkurës, edhe pse shumica besojnë që ky ekspozim përmirëson këtë problem.

Dermatologët e thonë të kundërtën. Madje pesëdhjetë për qind e femrave vuajnë nga aknet pas pubertetit.

– Ekspozimi në diell shkakton dehidratimin, gjë që nxit prodhimin e vajrave. Ekspozimin në diell mund ta kontrollojmë duke përdorur kremra të ndryshme, mirëpo ajo që nuk mund ta kontrollojmë është gjenetika, thotë Janet King për revistën Vogue.

Nëse dikush nga anëtarët e familjes sonë ka pasur probleme me aknet si i rritur është e mundshme që atë problem ta kemi edhe ne.

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Nesër ekzekutohen pagesat për këto dy kategori në Kosovë

Ministria e Financave ka njoftuar se nesër do të ekzekutohen pagesat e skemave sociale...

Edhe punëtorët e sektorit privat kërkojnë shtesa: Pagat janë dyfish më të vogla

Federata Sindikale e Punëtorëve Teknikë të Sektorit Privat ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës...

Lindi pa duar, por 20-vjeçari nga Malisheva mahnitë me talentin e tij, kaq bukur pikturon me këmbë

Arion Krasniqi, 20-vjeç nga Malisheva nuk njeh barriera e as kufij. Jeta për të nuk...

Fëmija nuk trashëgon gjithçka nga prindërit, ky familjar është kryesor për gjenetikën

Alejandro Jodorowsky, një eseist kilian, shkroi një libër të quajtur “Metagjenalogjia: Vetë-Zbulimi Nëpërmjet Psihomagjisë...