E diel, 5 Shkurt, 2023

Gruaja bëri punët e shtëpisë për pesë vjet, gjykata urdhëron burrin ta paguajë bashkëshorten

- Advertisement -

Në një rast të veçantë, një gruaje kineze i është dhënë kompensim për punët e shtëpisë që bëri gjatë martesës së saj.


Pas një debati të madh në lidhje me vlerën e punës në shtëpi, Znj. Wang iu dhanë 50,000 juan (5,460 £) për pesë vjet punë të papaguar që ajo konsiderohej të kishte bërë për ish-burrin e saj Z. Chen.

- Advertisement -

Sipas ligjit të ri, një bashkëshort ka të drejtë të kërkojë kompensim në një divorc nëse ai ose ajo mban më shumë përgjegjësi në rritjen e fëmijëve, kujdesin për të afërmit e moshuar dhe ndihmën e partnerëve në punën e tyre. Si i tillë, gjyqtari që kryeson çështjen tha që ndarja e pasurisë së përbashkët të një çifti pas martese zakonisht përfshin ndarjen e pasurisë së prekshme, ‘por punët e shtëpisë përbëjnë vlerën e pasurisë së paprekshme’.

Z. Chen kishte bërë kërkesë për divorc nga Znj. Wang vitin e kaluar pas pesë vjet martese, vetëm që ish partneri i tij të përgjigjej me një kërkesë për kompensim financiar, pasi kishte argumentuar se Chen nuk kishte marrë asnjë përgjegjësi për kujdesin e fëmijëve për djalin e tyre ose nuk kishte kontribuar për çdo punë shtëpie.

Sipas Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), gratë kineze kalojnë gati katër orë në ditë në punë të papaguar – afërsisht 2.5 herë më shumë se ajo e burrave. Është një shifër që është më e lartë se mesatarja në vendet e OECD, ku gratë kalojnë dy herë më shumë sesa burrat në punë të papaguar.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Këto janë pjesët e trupit të cilat mund të zbulojnë sa jeni inteligjent: A jeni ndër të mençurit?

Ka rezultuar që truri juaj nuk është i vetmi tregues i nivelit tuaj të...

Fëmijët e parë të familjeve janë më inteligjentë

Një studim gjerman shpjegon arsyen. Sipas tij, koeficienti i intelektit (IQ) ulet me 1,5%...

Përdoruesit e Twitter “të ndarë në dysh” rreth rezultatit të kësaj detyre matematikore

Në rrjetin social Twitter është nxitur një debat për shkak të një problemi matematikor...

Biologu kosovar zbulon insekt të rrallë në Kosovë, e quan “njeriu i pamençur”

Në laboratorin e tij brenda Universitetit të Prishtinës, Halil Berisha po shikon me shumë...