E premte, 24 Mars, 2023

Gjërat që fëmijët tanë duhet të dinë për dashurinë

- Advertisement1-

Ka shumë stereotipe në lidhje me dashurinë. Përrallat paraqesin një pamje perfekte të dashurisë, kalorës me forca të blinduara dhe fund të lumtur. Ose filmat, nga ana tjetër, dërgojnë mesazhe që dashuria bazohet në një keqkuptim të së kaluarës, ose me dikë që ne e urrenim sepse ai / ajo na ngacmonte.

Të gjithë këta shembuj i çojnë fëmijët tanë drejt nxjerrjes së stereotipeve të dashurisë romantike dhe keqkuptimit të pikës së dashurisë, në radhë të parë.

- Advertisement -

Fëmijët zakonisht i marrin prindërit e tyre si një model për gjithçka, përfshirë edhe dashurinë. Përshtypja e tyre e parë e dashurisë vjen nga marrëdhëniet e prindërve të tyre. Prandaj, si prindër duhet të jemi vigjilentë se çfarë shembulli u paraqesim fëmijëve tanë në lidhje me thelbin e dashurisë, nga afeksioni te falja dhe komunikimi te respekti.

Abuzimi nuk korrespondon me dashurinë

Goditja dhe ngacmimi nuk ka asnjë lidhje me dashurinë. Kur fëmijët tuaj t’ju thonë se janë ngacmuar nga dikush, mos i lini të mendojnë se kjo është për shkak se ngacmuesi i ka qejf. Në këtë mënyrë, ju i bëni ata të mendojnë se abuzimi është një shenjë dashurie, dhe është vërtet e gabuar nëse mësojnë ta lidhin atë me dashuri. Kjo do t’u shkaktojë atyre shumë telashe sapo të rriten.

- Advertisement -

Mos harroni të doni veten

Fëmijët duhet të mësojnë se gjithmonë duhet ta duan veten, por jo të jenë egoistë. Do të thotë që ata nuk duhet të sakrifikojnë vetveten për të kënaqur partnerin e tyre, as për të harruar plotësisht nevojat dhe dëshirat e të dashurve të tyre.

Në dashuri duhet të japim dhe të marrim

- Advertisement -

Si prindër, ne gjithmonë shprehim dashurinë tonë të pakushtëzuar ndaj fëmijëve tanë, por nuk duhet të mos i bëjmë të vetëdijshëm se ata nuk mund vetëm të presin gjithë kohës. Kur jeni në një marrëdhënie, është gjithmonë e rëndësishme të mësoni rëndësinë e mirësisë dhe kompromisit sepse kjo është një shenjë e një marrëdhënie të shëndetshme.

Dashuria duhet të të bëjë një person më të mirë

Nga të gjitha llojet e ndryshme të dashurisë, fëmijët tuaj duhet të mësojnë se ata meritojnë llojin e dashurisë që i bën ata një person më të mirë. Bëni të vetëdijshëm se dashuria duhet t’i drejtojë ata drejt një të ardhme më të ndritur dhe t’i bëjë ata një qenie njerëzore më të mirë.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...