E diel, 5 Shkurt, 2023

Gëzohuni nëna! Bebet me kokë të madhe nuk duhet t’ju shqetësojnë më

- Advertisement -

Nëse jeni shqetësuar disi deri tani që fëmija juaj ka kokë më të madhe se fëmijët e tjerë, është koha të gëzoni.

Me sa duket, madhësia e kokës te një fëmijë paska rëndësi kur vjen puna për suksesin që do të ketë ai në të ardhmen.

- Advertisement -

Sipas shkencës, të gjitha bebet që lindin me kokë të madhe janë më të zgjuar.

Të paktën ky është përfundimi i një studimi në Britani, sipas të cilit të gjithë fëmijët që lindin me kokë të madhe kanë më shumë shanse për t’u diplomuar se pjesa tjetër.

Studimi, i cili u botua kohët e fundit në revistën “Molecular Psychiatry”, arriti në përfundimin se sa më të madhe ta ketë kokën një fëmijë, aq më i madh do të jetë suksesi i tij në të ardhmen.

- Advertisement -

Duke ekzaminuar lidhjen midis IQ (nivelin e inteligjencës), gjenet dhe shëndetin, studiuesit morën në shqyrtim një grup prej 502,655 personash mes moshës 37 dhe 73 vjeç. Vlerësimet fizike, gjaku, urina dhe mostrat e pështymës u mblodhën nga UK Biobank.

Duke analizuar të dhënat e 100.000 britanikëve, ata zbuluan se të gjithë personat që kishin një perimetër mesatar deri në 13.5 – 14 inch (34.29 cm), të kokës kur ishin fëmijë, kishin më shumë gjasa për të marrë diplomë.

Megjithatë, studimi theksoi se koka e madhe nuk është i vetmi kriter për të përcaktuar të ardhmen e suksesshme të një fëmije.

- Advertisement -

Natyrisht, gjenetika, edukimi, arsimimi prindëror, mjedisi, por edhe faktorë të tjerë, ndikojnë në rritjen e shkallës së intelektit të fëmijës.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...

E vërteton shkenca: Fëmijët e marrin inteligjencën nga nëna

Nënat janë përgjegjëset kryesore për transmetimin e gjeneve të inteligjencës tek fëmijët, sipas një...

E thotë shkenca: Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që bëjnë këto 5 gjëra

Askush nuk ka thënë ndonjëherë se të jesh prind është diçka e lehtë. Rritja...

Si t’i ndihmojmë fëmijët të kenë rezultate më të larta në shkollë?

Një studiuese shumë e njohur e zhvillimit të fëmijëve, Maria Montessori e ka identifikuar...