E shtunë, 1 Tetor, 2022

Flet Besa Kuqi, drejtoresha e Shëndetësisë në Suharekë: Gratë më llogaridhënëse se burrat

- Advertisement -

Intervistoi: Donat Maloku 

Është një grua e suksesshme në komunën nga vjen. Me profesion është psikologe klinike, ku për nëntë vite punoi në këtë drejtim. Falë profesionalizimit ajo sot mban një pozitë tejet të lartë.

- Advertisement -

Fjala është për Besa Kuqin, e cila aktualisht është drejtoreshë e Drejtorisë së Shëndetësisë në komunën e Suharekës.

Ajo në një intervistë për “Kids of Kosova” (www.kidsofkosova.net) flet për familjen e saj, menaxhimin e pandemisë në komunën nga vjen, për grate në vendimmarrje etj.

Kids of Kosova: Së pari a mundeni një preznatim, CV-të shkurtë tuajën, familja, puna…?

- Advertisement -

Besa Kuqi: Jam nga Suhareka, e martuar, nënë e dy vajzave, me profesion jam Psikologe Klinike e Licencuar. Kam përvojë punë nëntë vjeçare, kam punuar në fabrikën e këpucëve“Solid Sh,P,K “ si psikologe, krahas profesionit që kam ushturuar, akoma jam e kyqur edhe në pjesën e menaxhimit konsultativ.
Në zgjedhjet lokale për asamble komunale të vitit 2017 kam dal si femra më e votuar e subjektit politik AAK , aktualisht jam Drejtoreshë e Drejtorisë së Shëndetësisë dhe Mirëqenies Sociale në Suharekë.

Kids of Kosova: Pasi jeni drejtoreshë e Shëndetësisë, sa po rrezikohen fëmijët dhe gratë nga Covid-19 në Kosovë?

Besa Kuqi: Covid-19 ka atakuar të gjithë qytetarët, e në veçanti më të moshuarit dhe njerëzit me probleme shëndetësore ekzistuese. Këtu duhet theksuar që një numër i madh grash, por edhe fëmijësh – për shkak të vlerave patriarkale, por në përgjithësi edhe shkaku i mungesës së emancipimit – mund edhe të mos kenë njohuri mbi shëndetin e tyre. Pak qytetarë bëjnë kontrolle të rregullta shëndetësore – dhe natyrshëm, kjo i vë në rrezik të shtuar si gratë, ashtu edhe fëmijët dhe sidomos tash pas hapjes së shkollave.

- Advertisement -

Kids of Kosova: Sa është e vështirë që një grua të drejtojë një drejtori në një komunë? 

Besa Kuqi: Nëse nuk do të ekzistonin paragjykimet e stereotipet gjinore, atëherë do të ishte edhe më e lehtë se sa për një burrë. Gratë duhet të avancohen në pozita vendim-marrëse. Madje, ato është dëshmuar se qëndrojnë më mirë se burrat sa i përket përgjiegjegjësisë dhe llogaridhënies.

Kids of Kosova: Gratë në vendimmarrje është një tjetër sfidë në Kosovë. Pse sipas jush ndodhë kjo?  

Besa Kuqi: Në të vërtetë, roli i grave në vendim-marrje është rritur kohët e fundit dhe përparimi është i vërejtshëm. Ja unë jam drejtoreshë në komunë. Kemi shumë gra në Kuvend të Kosovës, madje kryetarja e Kuvendit është grua. Në politikë e në vendim-marrje duhet gratë po arrijnë megjithatë që të depërtojnë – por avancimi i njëjtë për fat të keq nuk po ndodh edhe në pjesën tjetër të shoqërisë, sidomos te klasa e varfër dhe e mesme e ulët.

Kids of Kosova: Për fund mesazhi juaj për të gjitha vajza dhe gratë shqiptare?

Besa Kuqi: Mesazhi im për të gjitha vajzat dhe gratë shqiptare është që të synojnë pavarësinë financiare përmes arsimimit në rend të parë, dhe gjetjes së një pune që iu siguron mirëqenie e stabilitet. Mos-varësia është një parakusht për arritje të mëdha individuale, dhe këto arritje të mëdha individuale e çojnë përpara gjithë shoqërinë. (KidsofKosova)

- Advertisement -

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Edhe një tjetër mërgimtar, i gatshëm t’ua jap nga 100 euro mësuesve

Mërgimtarët po vazhdojnë të tregojnë gatishmëri për t’i ndihmuar mësuesit kosovar. Edhe Fitim Krasniqi, nga...

INTERVISTË| Xhevahire Krasniqi, mësuesja e prekur dy herë me kancer: Si e luftova dhe ju riktheva familjes e nxënësve

Është prekur dy herë me kancer, por sot fatmirësisht gëzon shëndet të mirë dhe...

INTERVISTË| Dr.Lumnije Kqiku kosovarja e parë që preku majat e shkencës: Si e kujtoi hyrjen në librin enciklopedik më prestigjioz në botë

Është nga Gjilani por jeton në Austri nga ku nuk i ndahet shkencës e...

INTERVISTË| Zv.ministri Dukagjin Pupovci: Ligji i ri do të sjellë rritjen e pagave në arsim

Çështja e shamisë në shkolla, greva në arsim në prag të vitit të ri...