E hënë, 5 Dhjetor, 2022

Femrat mbizotërojnë në arsim, në Kosovë

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë (MASHT) kanë publikuar Statistikat e Arsimit në Kosovë 2018/2019.


Sipas tyre rezulton se në Kosovë janë gjithsej 23.262 mësimdhënës, ku prej tyre femrat përbëjnë numrin më të madh të mësimdhënësve, 55% femra dhe 45% meshkuj.

- Advertisement -

Nga numri total, 12.773 janë të gjinisë femërore, ndërsa 10.489 të gjinisë mashkullore.

Në nivelin parashkollor janë 548 mësimdhënës, ku të gjithë janë femra, pa asnjë mashkull.

- Advertisement -

Në arsimin parafillor, fillor dhe të mesëm të ulët janë 17.453 mësimdhënës, ku prapë femrat përbëjnë numrin më të madh të tyre, me 10.044, e meshkujt me 7.409.

E në arsimin e lartë janë gjithsej 5.261 mësimdhënës, ku këtë herë meshkujt janë më shumë për nga numri me 3.080, ndërsa femrat me 2.181.

Sa i përket përkatësisë etnike në komuna, nga gjithsej mësimdhënës 97.1% janë shqiptarë, ndërsa 2.9% janë grupe tjera etnike.

Nga 23.262 mësimdhënës, 22.584 prej tyre janë shqiptarë, 187 turq, 460 boshnjak, 6 goran, 6 ashkalinjë, 6 rom, 5 egjiptian e 8 kroat.

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Sa e njohin nxënësit kosovarë matematikën? Tregon raporti

Inxhinieri, Ermal Sadiku, ka komentuar një raport të International Mathematical Olympiad, ku Kosova renditet...

Keqplanifikimet në tender lënë nxënësit në Pozhoran me orar të shkurtuar qe tri vjet

Për shkak të keqplanifikimit të Ministrisë së Punëve të Brendshme me kriteret në tender,...

Jasharaj ‘selam’ Nagavcit: Jemi në konsultim me ekspertë të fushës se drejtësisë

Sindikata e arsimit shkëputjen e kontratës kolektive e konsideron “veprim të ngutshëm, të pabazuar,...

Njohësi i arsimit Argjend Osmani: Mungesa e inspektorëve e pamundëson monitorimin e cilësisë

Njohësi i arsimit Argjend Osmani, thotë se ngritja e cilësisë në arsim kërkon monitorimin...