E enjte, 30 Mars, 2023

Fëmijët nuk duan të flenë në krevat fëmijësh por pranë trupit të nënës së tyre

- Advertisement1-

Ka kuptim të mbajmë këshillat e mëposhtme. Ato fshehin brenda tyre mençurinë, përvojën dhe shumë dashuri, veçanërisht kur bëhet fjalë për rritjen e fëmijëve. Ja disa këshilla të mençura:

Fëmijët duan të flenë pranë trupit të nënës së tyre, në një vend të ngrohtë dhe të sigurt.

- Advertisement -

Ata nuk duan të flenë në krevatin e fëmijëve që është i rrethuar nga lodra të ndryshme.

Foshnjat as nuk dëshirojnë të jenë në një pozicion horizontal gjatë gjithë kohës. Ata duan të flenë në gjoksin e nënës, vertikalisht, pezull me përgjumjen e zemrës së nënës.

Fëmijët nuk mësojnë në duar: ata kanë lindur tashmë të mësuar. Ata e dinë qysh në fillim se çfarë i bën të ndjehen mirë.

Fëmijët nuk flenë tërë natën. Ata zgjohen. Hanë dhe jo për të ngrënë por të shohin nënën që është pranë tyre dhe se kujdeset për ta. Për të siguruar praninë e nënës, e cila është siguria e tyre. Për ta prekur dhe për t’a nuhatur, ata duan të jenë pranë nënës.

- Advertisement -

Fëmijët nuk duan të marrin qumësht nga një specie tjetër. Ata duan qumështin e nënës së tyre.

Fëmijët nuk duan të thithin një copë plastike gjatë gjithë ditës. Ata duan të thithin nga gjoksi i nënës, duart dhe gishtat e saj.

Fëmijët nuk duan të ulen. Ata duan që nëna të lëvizi, të eci dhe t’a marri me vete. Sa më shpejt të jetë e mundur, ata duan të eksplorojnë, vrapojnë, kërcejnë, hulumtojnë, të shkojnë kudo.

- Advertisement -

Po, fëmijët janë kureshtarë nga natyra. Ata duan dhe duhet të prekin gjithçka, pasuria e tyre estetike zhvillohet nga aty. Fëmijët mësojnë atë çfarë jetojnë. Nëse ata gjithmonë dëgjojnë “jo”, ata së shpejti do të thonë jo për gjithçka. Nëse nëna ka frikë, së shpejti ata do të kenë frikë nga gjithçka. Nuk është e vërtetë. Fëmijët nuk duan që nëna t’i lëjë. Ata duan të shkojnë me nënën kudo, ajo është shembulli i tyre, siguria e tyre, marrëdhënia e tyre, universi i tyre…

Nga Esmeralda Birçaj,
eksperte e shëndetit mendor,
Gjykata e Rrethit Vlore,
/Revista Psikologjia

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...