E diel, 29 Janar, 2023

Edukimi parafillor nga viti i ardhshëm do të jetë obligativ

- Advertisement -

Shumë prindër në mungesë të çerdheve publike detyrohen të paguajnë shumë para për kopshte private. E numri i madh i fëmijëve nëpër grupe në institucionet parashkollore publike, bënë që planprogramet të mos realizohen si duhet.

Qeveria ka paraparë të ndërtohen 50 çerdhe për të cilat janë ndarë 5 milionë euro përderisa edukimi parafillor nga viti 2023 do të jetë obligativ.

- Advertisement -

Delona Plakaj është 5 vjeç. Vjersha dhe shumë mësime të tjera edukative ajo së bashku me fëmijët e tjerë të kopshtit i mësuan nga edukatoret.

Delona është me fat, që është pjesë e çerdhes publike “Gëzimi Ynë” në Fushë Kosovë, pasi si i vetmi institucion parashkollor publik në këtë qytete ofron edukimin parashkollor për moshën 5 dhe 6 vjeç të fëmijëve.

“Duke e parë se numri i banorëve është shumë i madh të ketë edhe një çerdhe tjetër do të ishte shumë mirë për të ardhmen”, thotë edukatorja Fatbardha Berisha.

- Advertisement -

Ndërtimi i çerdheve nëpër komuna pritet të realizohet pasi këtë premtim e ka dhënë i pari i i ekzekutivit, Albin Kurti.

E në buxhetin për vitin 2022, i cili u miratua në dhjetorin e vitit 2021, u ndanë 5 milion euro për ndërtimin e këtyre çerdheve.

“Ne shpresojmë që numri i çerdheve të cilat do të shtohen ën tërë vendin do të jetë numër i cili premtohet, nëse i referohemi komunitetit për këtë çerdhe është tejet i madh, ndërsa institucioni nuk ka kapacitet të mjaftueshëm për regjistrimin e gjithë këtyre fëmijëve”, tha drejtoresha e Institucionit Publik “Lulevera”.

- Advertisement -

Kritikat vazhdimisht janë për përfshirje të vogël të fëmijëve në edukimin e hershëm, i cili sipas raportit të progresit është vetëm 18%.

“Ministria e Arsimit mori vendim për themelimin e Komitetit Këshillues për Edukim në Fëmijëri të Hershme, i cili Komitet Këshillues në muajt janar dhe shkurt të këtij vitit, në të cilin janë të përfshirë një gamë e gjerë drejtuesish të institucioneve u takuan dhe harmonizuan qëllimet e synimet përballë përfshirjes së fëmijëve në Edukimin në Fëmijëri të Hershme.

Edukimi arafillor nga viti 2023 për moshën 5 dhe 6 vjeç do të jetë obligativ në Kosovë

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Jasharaj për (mos) publikimin e vlerës së koeficientit: Qeveria të mos bëjë veprime që acarojnë situatën

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...

Vdes profesori universitar kosovar, në një aksident komunikacioni në Bullgari

Një aksident me fatalitet ka ndodhur dje në Bullgari. Si pasojë e këtij aksidenti ka...

Rrahman Jasharaj: Misteri i pagave, e papranueshme koeficienti nën 120 euro

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për Paga – koeficienti mbahet sekret

Më 1 shkurt zyrtarisht do të hyjë në fuqi Ligji për paga për sektorin...