E martë, 28 Mars, 2023

E thotë hulumtimi: Fëmijët nuk duhet të shkojnë vonë të flenë, rrezikohen nga obeziteti

- Advertisement1-

Shkencëtarët kanë zbuluar si ndikon kjo në peshën e tyre trupore.

Një hulumtim i ri e ka lidhur shkuarjen vonë në krevat me rrezikun nga obeziteti te fëmijët e moshës deri në gjashtë vjeç, mirëpo shkencëtarët megjithatë thonë se prindërit për këtë shkak nuk do të duhej t’i detyronin të shkojnë herët në gjumë.

- Advertisement -

Në vend të kësaj prindërit do të duhej t’i orientonin në atë drejtim që të mbajnë ritmin e rregullt të jetës së fëmijës në kuptimin e kohës së racioneve dhe shkuarjes në krevat, ka thënë Dr. Claude Marcus, profesor i pediatrisë në Institutin Karolinska në Suedi, i cili udhëhoqi kërkimin, rezultatet e të cilit u botuan në revistën Pediatrics, transmeton Telegrafi.

Studimi, i cili është pjesë e një studimi më të madh për mbipeshën, u përqendrua në 107 fëmijë në Suedi.

Studiuesit monitoruan peshën, lartësinë dhe perimetrin e belit të fëmijëve nga viti i parë deri në vitin e gjashtë të jetës. Të gjithë fëmijët kishin përafërsisht të njëjtën madhësi në fillim të studimit.

- Advertisement -

Deri në orën 21, më së voni në shtrat

Gjumi i tyre është monitoruar shtatë ditë me radhë në një vit gjatë gjithë studimit duke përdorur një pajisje në krahun e fëmijës.

Shkencëtarët kanë konstatuar që fëmijët të cilët shpesh kanë shkuar vonë në shtrat, pas orës 21:00, kanë pasur vëllim më të madh të belit dhe indeks më të lartë të masës trupore deri në përfundimin e hulumtimit.

- Advertisement -

“Ajo shkuarje e vonshme në krevat ishte faktori i cili binte në sy. Ka qenë i lidhur me rritjen e peshës”, ka thënë Marcus.

“Mirëpo, atë që e shohim është vetëm lidhshmëria. Nëse e çoni më herët fëmijën në shtrat – a do të ndryshojë diçka? Kjo është diçka që nuk e dimë”.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...