E enjte, 9 Shkurt, 2023

E thonë shkencëtarët: Macet na e zgjasin jetën

- Advertisement -

Shkencëtarët kanë mbledhur dëshmi se macet jo vetëm që janë tejet fotogjenike, por edhe na dhurojnë të mira të shumta shëndetësore

Macet na shërojnë

- Advertisement -

Macet ndihmojnë në shërimin e plagëve përmes gërhimës së tyre.

Shkencëtarët ende kanë probleme rreth argumenteve të origjinës së zërit që e bëjnë, por të gjithë e dimë se macet lëshojnë disa zëra të veçantë dhe kjo, për çfarëdo arsye, ka aftësi shëruese, transmeton Telegrafi.

Macet e zvogëlojnë sasinë e stresit në jetë

- Advertisement -

Shumë studime tregojnë se personat që mbajnë mace janë më pak të prirë të vuajnë nga stresi.

Dashamirët e qenve vendosen në vend të dytë, përderisa personat më të stresuar nuk kanë kafshë shtëpiake.

Macet mund ta zvogëlojnë probabilitetin e sulmeve të zemrës deri në 40 për qind

- Advertisement -

Shkencëtarët nga Universiteti Minnesota kanë zbuluar se prezenca e maceve në shtëpi ka përfitime për zemrën.

Në hulumtimin e tyre, ata kanë zbuluar se njerëzit që nuk mbajnë mace janë 40 për qind më shumë të prirë të kenë sulme në zemër.

Pse jo?

“Shpjegimi më i arsyeshëm për këtë mund të jetë se macet e lirojnë stresin dhe shqetësimin, rrjedhimisht e zvogëlojnë rrezikun për sëmundjet kardiovaskulare”, thonë studiuesit.

Por, le të jemi më të kujdesshëm me faktet. Po, studimet kanë treguar se macet e zvogëlojnë stresin, zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe gërhima e tyre ka efekte të jashtëzakonshme.

Sidoqoftë, këto të dhëna më shumë tregojnë rreth mënyrës së jetesës të një personi që mban mace, e jo të “fuqisë mistike” që macet kanë mbi trupat tanë.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Këto janë pjesët e trupit të cilat mund të zbulojnë sa jeni inteligjent: A jeni ndër të mençurit?

Ka rezultuar që truri juaj nuk është i vetmi tregues i nivelit tuaj të...

Fëmijët e parë të familjeve janë më inteligjentë

Një studim gjerman shpjegon arsyen. Sipas tij, koeficienti i intelektit (IQ) ulet me 1,5%...

Përdoruesit e Twitter “të ndarë në dysh” rreth rezultatit të kësaj detyre matematikore

Në rrjetin social Twitter është nxitur një debat për shkak të një problemi matematikor...

Biologu kosovar zbulon insekt të rrallë në Kosovë, e quan “njeriu i pamençur”

Në laboratorin e tij brenda Universitetit të Prishtinës, Halil Berisha po shikon me shumë...