E martë, 28 Mars, 2023

Disa këshilla si të rrisni fëmijë më të pavarur dhe të sigurt…

- Advertisement1-

Kur bëhet fjalë për rritjen e njerëzve të pavarur dhe të vetëmjaftueshëm, kjo metaforë është shumë e dobishme, pasi që, si të rritur, ne duhet të shërbejmë si udhëzues dhe shembull për fëmijët, ndërsa përpiqemi të mos i mbysim me kritikat, kërkesat dhe frikën tonë.

Për të ndihmuar nënat dhe baballarët me artin e mrekullueshëm të prindërve, ne ju njohim me disa këshilla që do t’ju ndihmojnë t’i bëni fëmijët tuaj më të pavarur dhe me vetëbesim.

- Advertisement -

1. Mos bëni gjëra për ta.
Në disa situata, ju mund të nxitoni dhe mund të jetë më e thjeshtë të bëni gjëra vetë sesa të prisni që fëmijët tuaj t’i bëjnë ato. Por, kjo lloj sjelljeje mund të ketë pasoja negative për zhvillimin e pavarësisë së fëmijëve në planin afatgjatë. Fëmijët mësojnë duke bërë dhe duke bërë gabime, prandaj është shumë e rëndësishme t’u jepni mundësinë të bëjnë gjëra për veten e tyre dhe të mos i privojnë nga këto momente të të mësuarit. Përveç kësaj, ju do të nxisni zbulimin e vetëbesimit dhe vetëbesimit.

2. Festoni arritjet e tyre të përditshme.
Mund të ndodhë që ne të jemi aq të zënë në aktivitetet tona të përditshme sa të mos harrojmë për arritjet e fëmijëve tanë. Aëtarët më të rinj të familjes sonë kanë nevojë për vëmendjen dhe njohjen tonë sa herë që arrijnë një qëllim. Ne nuk po flasim për arritje të mëdha, si të fitosh një turne futbolli ose të bëhesh kampion në një konkurs matematike, po flasim për arritje më të vogla, si përfundimi i një detyre shtëpie më vete ose larja e dhëmbëve siç duhet. Nëse jemi atje për të festuar këtë përparim, ne do t’i ndihmojmë ata të përmirësojnë vetëvlerësimin e tyre.

3. Lërini të ndihmojnë në punët e shtëpisë.
Fëmijët mund të mësojnë shumë nga përvoja juaj në punët e shtëpisë. Përfshirja i ndihmon ata të kuptojnë se çfarë duhet të bëjnë për t’u kujdesur për veten, shtëpinë dhe familjen e tyre. Kjo gjithashtu u jep atyre një shans të ndihen të përgjegjshëm dhe të aftë. Sigurisht, jo të gjitha punët janë të përshtatshme për të gjitha moshat.

- Advertisement -

4. Lërini të marrin vendime të vogla.
Vendimmarrja është një nga aftësitë më të rëndësishme që fëmijët duhet të fitojnë për t’u bërë të pjekur dhe të shëndetshëm. Në mënyrë ideale, jepini atyre një numër zgjedhjesh për të vendosur. Për shembull, nëse shkoni në dyqan me një 3-vjeçar që dëshiron t’i blini të gjitha ushqimet, mund t’i thoni se nuk mund të marrin gjithçka, por që ata kanë një zgjedhje të ëmbëlsirave.

Një ide tjetër e mirë për të inkurajuar vendimmarrjen tek fëmijët është t’i lëmë ata të zgjedhin rrobat që duan të veshin. Kjo do t’i ndihmojë ata të ndërtojnë vetëvlerësim, të shprehin mendimet e tyre dhe t’i bëjnë gjërat më të lehta për ju.

5. Sjellja e një kafshe në shtëpi.
Kafshët shtëpiake kanë përfitime të shumta për zhvillimin e fëmijëve. Por kur bëhet fjalë për të sjellë një kafshë shtëpiake, është e rëndësishme që fëmijët të kuptojnë të gjitha përgjegjësitë e përfshira. Ushqimi i kafshës shtëpiake, për shembull, mund të jetë një mënyrë e mirë për fëmijët për të praktikuar rolin e një kujdestari. Përveç kësaj, loja me kafshën mund të përmirësojë aftësitë shoqërore të fëmijëve tuaj dhe të forcojë vetëvlerësimin e tyre.

- Advertisement -

6.Jini të durueshëm dhe mos i kritikoni përpjekjet e tyre.
Kur bëjmë diçka për herë të parë, ka të ngjarë të bëjmë gabime dhe duhet të bëjmë disa përpjekje derisa të marrim atë që duam. Nëse kjo na ndodh si të rritur, imagjinoni sa shpesh mund t’u ndodhë fëmijëve. Prandaj, është thelbësore që të kemi durim me ta dhe të vlerësojmë përpjekjet e tyre në vend që t’i kritikojmë ata. Kritika dhe korrigjimi i vazhdueshëm vetëm do t’i bëjë fëmijët të formojnë një imazh të keq për veten dhe të ndjehen të paaftë. Zbatuar në një kohë dhe në mënyrë të matur, lavdërimi mund të jetë një mjet i shkëlqyeshëm për të rritur vetëvlerësimin e tyre dhe për të rritur njerëz të vegjël të sigurt dhe të pjekur.

7.Inkurajoni autonominë e tyre duke treguar besim në aftësitë e tyre.
Kjo pikë mund të përmblidhet në një fjali të thjeshtë: Nëse besoni se ata mund ta bëjnë, edhe fëmijët tuaj do ta besojnë. Jemi mësuar të udhëheqim rrugën, të japim mësim dhe të drejtojmë të vegjlit tanë. Ne madje mund të mendojmë se janë fëmijët ata që duhet t’u besojnë të rriturve dhe jo anasjelltas. Por po, ne duhet t’u besojmë atyre më shumë në pikat e forta dhe dëshirat e tyre dhe për më tepër, t’u transmetojmë atyre besimin tonë në aftësitë e tyre. Kjo është mënyra më e mirë për të rritur njerëz të sigurt me një vetëvlerësim të forcuar.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...