E mërkurë, 28 Shtator, 2022

Disa këshilla se si ta bëni burrin tuaj t’ju ndihmojë me punët e shtëpisë

- Advertisement -

“Burri im nuk më ndihmon në punët e shtëpisë, pse nuk mund ta bëj atë të kuptojë se sa e rëndësishme është për mua të marr ndihmën e tij?”

A ju duket e njohur kjo pyetje?

- Advertisement -

Shpesh takoj nëna që e gjejnë veten duke bërë punët e shtëpisë dhe e perceptoj ndjenjën e tyre të zhgënjimit dhe zemërimin që vjen nga kjo situatë, përveç ndjenjës e të mos ndjerit të konsideruar. Unë dua t’ju them, se gjërat nuk ndryshojnë brenda natës, kur bëhet fjalë për ndryshimin e një zakoni kërkon kohë, durim dhe përsëritje por do të shihni që nëse vërtet jeni të bindur se doni të bëni një ndryshim në familje, ngadalë do të shihni rezultatet.

Burri im nuk më ndihmon: A e dini pse?

Jo, nuk është ashtu siç mendoni, burri juaj nuk është një rrugë…! Atëherë nëse mendoni se e keni zgjedhur atë, zemëroheni edhe më shumë, atëherë ndryshoni këndvështrimin tuaj dhe përqendrohuni në gjërat e bukura që ai ka bërë për ju dhe mendoni përsëri për ato momente. Secili nga ne është një qenie e mrekullueshme, problemi është se ndonjëherë për shkak të injorancës, paaftësisë, vështirësive personale, besimeve të vjetëruara, ne sillemi jo aq mirë dhe i bëjmë ata që janë rreth nesh të vuajnë. Kjo ndodh me të gjithë, madje edhe mua dhe ju, na besoni edhe nëse nuk e kuptojmë.

- Advertisement -

Harta nuk është territori. Alfred Korzybski

Çfarë do të thotë? Do të thotë që territori (d.m.th. realiteti) nuk korrespondon me hartën tuaj (vizionin tuaj), sepse secili prej nesh ka të vetin. Me fjalë të thjeshta, e perceptoni botën bazuar në bindjet dhe përvojat tuaja personale. Burri juaj sipas përvojave të tij. Një burrë shpesh nuk ndihmon me punët e shtëpisë thjesht sepse nuk është mësuar për ta bërë atë, sepse babai që kishte si model, nuk lëvizte asnjë gisht në punët e shtëpisë… ose sepse për një kohë të gjatë krijoi një model që tani vërtet dëshiron ta ndryshosh.

Atëherë si mund ta bësh atë?

- Advertisement -

Ajo që dua t’ju them është se nuk mund ta ndryshoni atë (nuk keni fuqi mbi të tjerët) por patjetër që mund të filloni të ndryshoni veten, qëndrimin tuaj ndaj kësaj situate, të bëni diçka të re dhe të ndryshme dhe t’ua tregoni atë atyre që janë pranë jush. Nëse mendoni se ia vlen, atëherë filloni të ndërmerrni hapat e parë, sepse në rast të kundërt alternativa është të ndjeni urrejtje për personin që doni, i cili sigurisht që nuk është i mirë për ju ose marrëdhënien tuaj.

Bëhuni të sinqertë

Kur domosdoshmëria na shtyn të përdorim fjalë të sinqerta, maska bie dhe ne shohim fytyrën e vërtetë. Lucrezio

Nëse është e rëndësishme për ju që të merrni ndihmë nga burri në punët e shtëpisë, tregojini atij dhe shpjegojini se si ndjeheni dhe çfarë ndjeni kur bashkëpunon: a ndjeheni më të lumtur, më të lehtë, të kënaqur, të dashur? Prandaj qëndroni në përfitimet që ndihma e tij mund t’i sjellë familjes dhe mos harroni se komunikimi i hapur dhe i sinqertë i nevojave tuaja gjithmonë paguhet. Kjo është diçka që thellon shtigjet e rritjes personale sepse e lejon personin të bëhet më i vetëdijshëm për nevojat e tij dhe të mësojë të shkojë në rrënjën e problemit pa e marrë përsipër atë.

Vendosni apriori se kush bën punët e shtëpisë

Në familje është e dobishme të mblidheni dhe të vendosni me fëmijët aktivitetet e brendshme që duhen bërë. Ju do t’u delegoni fëmijëve ato aktivitete që ata arrijnë të bëjnë sipas moshës, ju vendosni tuajin dhe burrin tuaj, të tijin, ndoshta ato që ai bën me më shumë dëshirë. Për të qenë të qartë, nëse burri juaj nuk i pëlqen punët e shtëpisë dhe preferon të jetë jashtë, mund t’i ofroni:

Pazaret
Lavanderin
Të çojnë fëmijët në aktivitete
Të rregullojnë kopshtin ose garazhin
Të hedhin plehrat
Të lajnë makinën
dhe nëse i pëlqen të gatuajë… lëreni që të gatuaj, në këtë mënyrë ju përqendroheni vetëm në aktivitetet brenda shtëpisë. Shtëpia është një vend që e ndajnë të gjithë anëtarët e familjes dhe është bukur kur të gjithë japin kontributin e tyre, qoftë i madh apo i vogël. Është një mënyrë për t’u dhënë vlerë gjërave që shpesh shpesh i marrim si të mirëqena.

Pyetni në mënyrë specifike dhe përdorni kushtin
Nëse keni nevojë t’i kërkoni ndihmë burrit tuaj, bëjeni në mënyrë specifike, përdorni kushtin dhe thjeshtësojani sa më shumë që të jetë e mundur.

Këtu janë disa shembuj:

A do ta boshatisni lavatriçen?
A do të varni rrobat që unë të përgatis darkën?
Kur kërkoni gjëra dhe jeni të zemëruar apo të irrituar, të jeni të sigurt që do të merrni të kundërtën e asaj që dëshironi. Kushtëzimi ju ndihmon sepse është më i butë, kërkesa juaj nuk vjen si urdhër dhe keni më shumë të ngjarë të pranoheni. Po ashtu funksionon edhe me fëmijët, kështu që stërvituni të vrisni 2 zogj me një gur!

Pyete atë nëse ka nevojë për ndihmë
Askush nuk u bë i varfër nga të dhuruarit. Anne Frank

Kur burri juaj po bën diçka, pyeteni nëse ai ka nevojë për ndihmën tuaj, sepse nëse është mësuar të bëjë gjëra vetëm (dhe për këtë arsye nuk pyet), ai mund të bëjë të njëjtën gjë me ju. Pra, tregojini atij një mënyrë të re për të vepruar sepse ka të bëjë me thyerjen e një modeli që vjen nga një besim si “Unë e bëj atë vetë sepse e kam bërë edhe më parë”, kur në realitet ai mund të mësonte se është mirë t’i bëjmë gjërat së bashku.

Pranoni që ai i bën gjërat që ju i kërkoni në mënyrën e tij

Për të qenë të qartë nëse i var rrobat të gjitha shtrembër, nëse zbraz lavamanin dhe i vendos enët pak të çrregullt, mos e ndrysho menjëherë, sepse përndryshe herë tjetër ai nuk do të të ndihmojë sepse ai e di që do ta kritikosh. Nxirrni një zakon të ri, nëse rezultati përfundimtar nuk ndryshon, mos i kushtoni shumë vëmendje! Vlerësojeni dhe ecni përpara…

Mos harroni: sa më shumë që të forcohet dhe vlerësohet një sjellje, aq më shumë do të shihni që kjo sjellje përsëritet. E njëjta gjë funksionon edhe me fëmijët.

Kaloni në praktikë

Stërvituni për t’i zbatuar këto praktika të vogla dhe mbani mend këtë frazë: “Gratë duhet të ndjehen të kuptuara, në vend të kësaj burrat duhet të ndiejnë se u besohet”. Të gjithë kemi diçka për të mësuar nga njëri-tjetri. Dhe megjithëse nuk është e lehtë, nëse ekzistojnë baza të mira respekti dhe besimi, shumëçka mund të mësohet në diversitet. Kur nevojat e të dyve njihen dhe plotësohen, të gjithë ndihen të dashuruar dhe të lirë”.

- Advertisement -

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Fëmija nuk trashëgon gjithçka nga prindërit, ky familjar është kryesor për gjenetikën

Alejandro Jodorowsky, një eseist kilian, shkroi një libër të quajtur “Metagjenalogjia: Vetë-Zbulimi Nëpërmjet Psihomagjisë...

Gjejnë njëra-tjetrën pas 32 vitesh: Nënës i bie të fikët në krahët e vajzës

Një histori e trishtë është transmetuar ditën e sotme në rubrikën “Ka një mesazh...

Nga Arbër Paçarizi: Prindërit janë pasqyra e vetme ku fëmijët e shikojnë vetën

Nga Arbër Paçarizi: "Prindërit janë pasqyra e vetme ku fëmijët e shikojnë vetën, andaj nëse...

Pas 8 vjetësh, familja me 12 fëmijë bashkohet si dikur

Të mbledhur në studion e programit “E diela shqiptare” në Tv Klan, rubrika “Ka...