E premte, 24 Mars, 2023

Dialogu dhe vjersha – Rëndësia e tyre në zhvillimin e fëmijës

- Advertisement1-

Kjo veti e njeriut është çelësi i mëndjes për të gjithë njerzit pra edhe për fëmijën.


Pediatrja Lira Gjika ka folur në lidhje me rëndësinë e dialogut tek fëmijët dhe zhvillimi i tyre, transmeton lajmi.net.

- Advertisement -

Dialogu ka vetinë që të zhvillojë mendimin. Dialogu zhvillon aftësinë e të menduarit te njeriu.

Dy njerëz kur flasin apo dialogojnë me njeri tjetrin në të njëjtën kohë fillojnë të dëgjojnë se çfar po thotë tjetri dhe mendojnë për përgjigjen apo pyetjen që duhet të bëjnë që dialogu dhe diskutimi të vazhdojë dhe të jetë sa më cilësor.

Kjo veti e njeriut është çelësi i mëndjes për të gjithë njerzit pra edhe për fëmijën.

- Advertisement -

Njeriu që di të dialogojë nuk e ndërpret bisedën për arsye emocionale. Këto vlera të dialogut duhen vendosur në qëndër të vëmëndjes së edukimit.

Duhet të përdorim dialogun dhe jo vjershën në moshën 0-6 vjeç që fëmija të mud të zhvillojë e fuqizojë të menduarin nëpërmjet fjalës dhe jo përsëritjen mekanike të fjalëve siç ndodh kur përdoret vjersha.

Vjershat përdoren pas moshës gjashtë vjeç.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...