E martë, 28 Mars, 2023

Cila është koha mesatare që duhet të provoni për një foshnjë bazuar në moshën tuaj?

- Advertisement1-

Nuk ka një formulë të thjeshtë për të mbetur shtatzënë dhe ndërsa disa njerëz e arrijnë herën e parë që provojnë, për të tjerët, mund të zgjasë shumë më shumë sesa pritej.


Dr Ellie Rayner, një obstetër dhe gjinekologe ka krijuar një udhëzues të thjeshtë për atë sa kohë mund të duhet të mbetet shtatzënë, shkruan Glamour.

- Advertisement -

Mos harroni, ky nuk është një udhëzues përfundimtar dhe çdo rast është kaq i ndryshëm dhe gjithmonë duhet të kërkoni këshilla mjekësore nëse po luftoni të mbeteni shtatzënë.

Cila është koha mesatare për të mbetur shtatzënë?
Në Mbretërinë e Bashkuar, shumica e çifteve do të mbeten shtatzënë brenda një viti nëse kryejnë marrëdhënie të rregullta dhe nuk po përdorin kontraceptivë.

Këtu janë disa fakte kryesore rreth kësaj:

- Advertisement -

Nëse jeni nën 40 vjeç dhe keni marrëdhënie dy-tre herë në javë gjatë gjithë ciklit tuaj:

Një në tre çifte, pra 33 për qind, do të mbeten shtatzënë brenda muajit të parë të provës
Tetë në dhjetë çifte, pra 80 për qind, do të mbeten shtatzënë brenda vitit të parë që provojnë

Prej atyre çifteve që nuk mbesin shtatzënë në vitin e parë, rreth gjysma, do të mbeten shtatzënë në vitin e tyre të dytë të përpjekjes, që do të thotë se përgjithësisht 90 për qind e çifteve do të mbeten shtatzënë në dy vitet e tyre të para të përpjekjeve.

- Advertisement -

Nëse jeni duke përdorur fekondim intrauterin (IUI), mbi 50 për qind e grave të moshës nën 40 vjeç do të mbesin shtatzënë brenda gjashtë cikleve të IUI dhe rreth 50 për qind do të mbeten shtatzënë brenda 6 cikleve të tjera.

A ka ndikim mosha në pjellori dhe shanset për shtatzëni?

“Ndërsa mosha juaj rritet, pjelloria juaj ulet”, shpjegon Dr Ellie. Këtu, ajo ka treguar shanset e shtatzënisë në varësi të moshës tuaj:

Mosha 19-26 vjeç: 92 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 98 për qind brenda 2 viteve

Mosha 27-29 vjeç: 87 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 95 për qind brenda 2 viteve

Mosha 30-34 vjeç: 86 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 94 për qind brenda 2 viteve

Mosha 35-39 vjeç: 82 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 90 për qind brenda 2 viteve

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...