E mërkurë, 29 Mars, 2023

“Çfarë të bën të lumtur?”… pyetja që duhet t’ua bëjmë herë pas here fëmijëve tanë

- Advertisement1-

Vë bast se nuk i pyesim kurrë. E harrojmë, e marrim si të mirëqenë. Mendojmë se ata nuk mund ta dinë, sepse janë shumë të vegjël.


Mendojmë se e dimë se çfarë është më e mira për ta. Përkundrazi, vendosim kriteret për lumturinë dhe i zbatojmë ato ndaj tyre, duke justifikuar se janë për të mirën e tyre.

- Advertisement -

Por e mira e tyre është vetëm ajo që i bën ata të lumtur, cilado qoftë ajo. Duhet guxim për të bërë një pyetje të tillë, sepse përgjigja mund të mos përshtatet me parashikimet tona. Në të vërtetë, përgjigja nuk do të jetë kurrë ajo që ne mendojmë, sepse ata kanë një tjetër kokë, një tjetër zemër, një tjetër mënyrë të jetuari dhe një tjetër jetë për të jetuar.

Ne nuk mund ta dimë se çfarë është më e mira për fëmijët tanë. E vetmja e mirë e tyre është që ata të gjejnë veten, të tregojnë se kush janë në të vërtetë dhe të realizojnë talentet e tyre.

E vetmja e mirë e tyre është se janë ajo që i bën ata të lumtur.

- Advertisement -

E cila është edhe e mira jonë e vetme, të jetë ajo që i bën ata të lumtur.

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Metodo StudiAmo – D.ssa Lucia Goldoni

/Revista Psikologji

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...