E diel, 4 Dhjetor, 2022

A mund ta infektoj nëna të posalindurin me Covid-19 dhe kujdesi që duhet treguar

Që nga janari, studiuesit kanë botuar më shumë se 23.000 artikuj unikë në lidhje me virusin SARS-CoV-2. Por, shumë pak nga ta kanë arritur ta shtjellojnë çështjen se e a mund të infektojnë gratë shtatëzënë foshnjat e tyre?

Në hulumtimn e fundit, studiuesit analizuan dosjet e 101 të posalindurve, të lindur nga nëna me Covid-19 në New York.

- Advertisement -

Sipas ekspertëve, deri më tani provat sugjerojnë se nuk ka gjasa që një grua që ka rezultuar pozitiv për Covid-19 të kaloj infeksionin tek I posalinduri I saj. Nga foshnjat e studiuara, vetëm dy nga ta ishin infektuar me virus. Studiuesit nuk kanë arritur ta konfirmojnë nëse infeksioni është paraqitur para apo pas lindjes.

Por, a është I lejuar kontakti I ngushtë lëkurë me lëkurë në mes të foshnjës dhe nënës?

Sipas Cynthua Bannerman, specialist e obstetrikës në Universitetin e Coumbia Vagelos, kjo gjë nuk paraqet rrezik, për sa kohë ekzistojnë masat e duhura të mbrojtjes.

- Advertisement -

“Gjatë pandemisë, ne vazhduam të bëjmë atë që kemi bërë gjithmonë, që foshnja dhe nëna të kenë kontaktin e ngushte, për të nxitur lidhjen mes tyre dhe zhvillimin e të porsalindurit”, tha ajo.

Disa nga masat që mjekët kishin rekomanduar ishin: mbajtja e maskës nga ana e nënës, pastrimi I vazhdueshëm I duarve dhe gjirit. Këto rekomandime vënë në dyshim udhëzimet e mëparshme, që nuk kanë rekomanduar kontaktit e nënës dhe fëmijës së porsalindur në këtë kohë pandemie. Por sipas ekspertëve, këto rekomandime janë bërë në kohën kur ende ka qenë e paqartë mënyra e transmetimit të SARS-CoV-2.

Si përfundim pavarësisht se Covid-19 është një sëmundje jashtëzakonisht ngjitëse, hulumtimet e fundit tregojnë se rreziku I një nëne ta kalojë atë tek I posalinduri është minimal.

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

21 aftësi që çdo fëmijë duhet t’i mësojë para moshës 10 vjeçe

Kur fëmija juaj shkon në shkollë atje i mësojnë atij lexim, shkrim dhe aritmetikë.  Por...

Hapet aplikimi për shtesa për fëmijët e lindur më 2009

Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve ka njoftuar të premten se është hapur aplikimi...

4-vjeçari kafshohet nga qeni në oborrin e çerdhes në Prishtinë – nëna e tij tregon ngjarjen

Një fëmijë është kafshuar nga një qen endacak të hënën brenda oborrit të çerdhes...

Noar Osmani, nxënës i klasës së katërt, po krijon web-faqe – ka 17 çertifikata

Noar Osmani, nxënës i klasës së katërt, në shkollën fillore "Dardania" shquhet me intelegjenca...