E enjte, 30 Mars, 2023

A keni dëgjuar për sindromën e folesë bosh? (Kur fëmijët largohen nga shtëpia)

- Advertisement1-

Më lejoni të përmend së pari se kjo Sindromë është një term jozyrtar dhe jo një çrregullim i njohur mendor.


Por gjithashtu mund të çojë në depresion dhe ankth. Sindroma Nest Empty përshkruan simptomat që përfshijnë vetminë, trishtimin dhe humbjen e qëllimit.

- Advertisement -

Është një gjendje emocionale që shumë prindër përjetojnë kur fëmijët e tyre largohen nga shtëpia për studime, në ushtri, etj.

Shkaqet lindin nga përfshirja e prindërve me fëmijët. Kur fëmijët nuk kanë më nevojë për kujdesin e vazhdueshëm që kanë marrë nga prindërit e tyre për të paktën 18 vitet e fundit, disa prindër çorientohen dhe përjetojnë vetmi të fortë. Ka një ndikim të drejtpërdrejtë në prindërit çift pasi përmes përfshirjes së tyre ekskluzive me fëmijët, u krijua një hendek i madh komunikimi me gjysmën e tyre të dytë. Kjo sindromë është më e zakonshme tek gratë, megjithëse prindërit e të dy gjinive mund të preken.

Kur fëmijët largohen nga shtëpia, prindërit mund të përjetojnë:

- Advertisement -

Izolim

Vetmi

Ankth ose panik

- Advertisement -

Trishtim ekstrem

Humbje të interesit për aktivitetet e mëparshme

Një ndjenjë e përgjithshme e ngurrimit

Në këto raste prindërit mund të përfitojnë nga koha e tyre e lirë duke krijuar miq të rinj dhe duke zhvilluar hobe të reja. Sindroma e foleve bosh mund të jetë një mjet i fuqishëm për ringjalljen e jetës së tyre. /Psikologjia/

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...