E martë, 31 Janar, 2023

A e dini pse në këtë vend mbi 90% e nxënësve janë të shkëlqyeshëm?

- Advertisement -

Dallimi në mes nxënësit më të mirë dhe më të dobët është shumë i vogël në sistemin finlandez.

Sistemi finlandez i shkollimit i vlerëson të gjithë nxënësit të barabartë pa marrë parasysh inteligjencën e tyre.

- Advertisement -

Sipas një studimi të kryer nga zyra finlandeze për vlerësimin e kualitetit të shkollimit, del se mësuesit finlandezë kanë meritën kryesore për dallimin e vogël në mes nxënësit më të mirë dhe më të dobët në klasat finlandeze.

Ky sistem i shkollimit i cili po merret si model në shumë vende të botës është duke u përshtatur në shumë vende evropiane.

Me kuadër mësuesish dhe profesorësh nga më të mirët në botë, të edukuar ekskluzivisht për mësimdhënie, qeverisë finlandeze i lehtësohet shumë puna duke ju deleguar kompetenca të mëdha vendimmarrëse për ndryshime dhe adaptime në kurrikulë mësuesve.

- Advertisement -

Kjo e bën mësuesin finlandez fleksibil dhe të përshtatshëm varësisht nga nxënësit qe ka në klasë.

Për më tepër ky sistem ka shkuar aq larg saqë vlerësimin e nxënësve në lëndën e matematikës e bën edhe pa teste apo detyra, mirëpo me aktivitete në ambient të hapur të cilat janë atraktive dhe shumë relaksuese për nxënësin.

Përpos kuadrove të forta, disa nga arsyet pse sistemi finlandez i shkollimit qëndron më i forti në botë janë:

- Advertisement -

Nxënësit finlandez fillojnë shkollën në moshën 7 vjeçare.

Krahasuar me sistemet e tjera, nxënësit në sistemin finlandez rrallë i nënshtrohen provimeve apo testeve deri sa arrijnë moshën e adoleshencës.

Të gjithë nxënësit, pavarësisht inteligjencës ndjekin mësimet në të njëjtën klasë.

Përparimi i Finlandës falë sistemit të edukimit është evident sipas raportit të auditimit të World Democracy, që e radhit Finlandën në vendin e dytë më së paku të korruptuar në botë, që do të thotë se të hollat e taksave të qytetarëve shpenzohen në mënyrë korrekte në shërbim të një shoqërie me standard kryesisht të barabartë.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Prezantohet nesër: Kaq pritet të jetë vlera e koeficientit të pagave

Këtë javë pritet të hyjë në fuqi Ligji i ri i pagave në Kosovë,...

Në mungesë të kuadrit, nuk ka mësim në gjimnazin e matematikës

Nxënësit e gjimnazit “Matematikë dhe Informatikë” në Shkup edhe javën e dytë të gjysmë-vjetorit...

ORCA: Senati i UP-së ka shpallur plagjiatorë profesorët Bujar Dugolli e Ardian Kastrati

Organizata për rritjen e cilësisë në arsim (ORCA), përmes një njoftimi për media ka...

Sindikatat reagojnë për mos publikimin e vlerës së koeficientit: Qeveria po tallet, nuk i harrojmë këto lojëra

Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Administratës së Kosovës, Ali Gashi ka thënë se...