E martë, 31 Janar, 2023

A duhet t’i jepni ujë bebeve, çfarë sugjerojnë studimet

- Advertisement -

Bebet nuk kanë nevojë për ujë në të njëjtën mënyrë si të rriturit, madje edhe në një ditë të nxehtë vere.


Sipas një studimi të botuar nga NHS Greater Glasgow and Clyde, qumështi i gjirit është tepër i pasur me ujë me një përqendrim të ulët të elektroliteve.

- Advertisement -

Kjo do të thotë që qumështi i gjirit mund të hidratojë mjaftueshëm foshnjën tuaj për gjashtë muajt e parë të jetës së tij.

Sidoqoftë, disa prindër mund të mos jenë të vetëdijshëm për pasojat e mundshme të ujit tek bebet.

Danielle Stringer, një pediatre e njohur ndryshe si KidNurse, përshkroi arsyet pse prindërit duhet të shmangin shuarjen e etjes së foshnjave me ujë kur ata janë shumë të vegjël.

- Advertisement -

“Bebet NUK kanë nevojë për ujë në të njëjtën mënyrë si të rriturit. Në fakt, foshnjeve nuk duhet t’u ofrohet ujë derisa të bëhen gjashtë muajsh”, thotë Stringer.

“Këtu është një fakt që shumë prindër nuk e dinë: qumështi i gjirit është i përbërë nga 88 përqind ujë. Qumështi i gjirit ose formula ka të gjithë lëngun që i duhet bebes tuaj”, shton ajo.

Nëse një foshnje i jepet shumë ujë, kjo mund të rezultojë në dehje nga uji, sipas Stringer.

“Dehja e ujit është procesi që ndodh kur një foshnje i jepet shumë ujë dhe uji më pas shkakton zgjerim të natriumit (kripës) në trup”, thotë Stringer.
- Advertisement -

NHS thotë: “Foshnjat me gji të plotë nuk kanë nevojë për ujë derisa të fillojnë të hanë ushqime të forta. Foshnjat e ushqyera me formulë mund të kenë nevojë për ujë shtesë në mot të nxehtë.

“Për foshnjat nën gjashtë muaj, nuk duhet të përdorni ujë direkt nga çezma e rrjetit në kuzhinë pasi nuk është steril. Së pari do të duhet të vloni ujin e rubinetit dhe më pas ta lini të ftohet. Uji për foshnjat mbi gjashtë muaj nuk ka nevojë të zihet”

Gjithmonë përdorni ujë të zier në një temperaturë prej të paktën 70 gradë kur përgatitni një ushqim. Mos harroni të lini ushqimin të ftohet para se t’ia jepni foshnjës suaj.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...

E vërteton shkenca: Fëmijët e marrin inteligjencën nga nëna

Nënat janë përgjegjëset kryesore për transmetimin e gjeneve të inteligjencës tek fëmijët, sipas një...

E thotë shkenca: Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që bëjnë këto 5 gjëra

Askush nuk ka thënë ndonjëherë se të jesh prind është diçka e lehtë. Rritja...

Si t’i ndihmojmë fëmijët të kenë rezultate më të larta në shkollë?

Një studiuese shumë e njohur e zhvillimit të fëmijëve, Maria Montessori e ka identifikuar...