E premte, 7 Tetor, 2022

7 karakteristikat e mësuesit të paefektshëm apo të keq

Cilat cilësime mund ta konsiderojnë një mësues të paefektshëm apo të keq?

Dikush do të shpresonte që të gjithë mësuesit do të përpiqeshin të ishin edukatorë të shkëlqyer dhe efektivë . Megjithatë, arsimi është po ashtu si çdo profesion tjetër. Ka nga ata që punojnë jashtëzakonisht shumë në zejen e tyre duke u bërë më mirë në baza ditore dhe ka nga ato që thjesht nuk janë duke u përpjekur për të përmirësuar. Edhe pse ky lloj i mësuesit është në pakicë, vetëm një grusht mësuesish me të vërtetë të këqij mund të dëmtojë këtë profesion.

- Advertisement -

Cilat cilësime mund ta konsiderojnë një mësues të paefektshëm apo të keq? Ka shumë faktorë të ndryshëm që mund të pengojnë karrierën e një mësuesi. Këtu diskutojmë disa nga cilësitë më të përhapura të mësuesve të varfër.

Mungesa e menaxhimit të klasës

Mungesa e menaxhimit të klasës është ndoshta rrënimi i vetëm i një mësuesi të keq. Kjo çështje mund të jetë rënia e çdo mësuesi pa marrë parasysh qëllimet e tyre. Nëse një mësues nuk mund t’i kontrollojë studentët e tyre, ata nuk do të jenë në gjendje t’i mësojnë ato në mënyrë efektive. Të qenit një menaxher i mirë i klasës fillon në ditën e parë duke përfshirë procedurat dhe pritjet e thjeshta dhe pastaj duke ndjekur pasojat e paracaktuara kur këto procedura dhe pritshmëri janë të komprometuara.

- Advertisement -

Mungesa e njohurive të përmbajtjes

Shumica e shteteve kërkojnë që mësuesit të kalojnë një seri të plotë të vlerësimeve për të marrë certifikim brenda një fushe të caktuar lëndore. Me këtë kërkesë, ju do të mendonit se të gjithë mësuesit do të ishin mjaft të aftë për të mësuar fushën (et) e lëndëve që ata ishin angazhuar për të dhënë mësim.

Për fat të keq, ka disa mësues që nuk e dinë njohurinë e përmbajtjes mjaft mirë për ta mësuar atë. Kjo është një fushë që mund të kapërcehet përmes përgatitjes. Të gjithë mësuesit duhet të përgatiten plotësisht për çdo mësim para se të mësojnë atë për t’u siguruar që ata të kuptojnë se çfarë do të mësojnë.

Mësuesit do të humbasin besueshmërinë me nxënësit e tyre shpejt nëse ata nuk e dinë se çfarë po mësojnë, duke i bërë ato joefektive.

Mungesa e aftësive organizative

Mësimdhënësit efektiv duhet të organizohen. Mësimdhënësit që nuk kanë aftësi organizative do të mbyten dhe, si rezultat, joefektive. Mësuesit që njohin një dobësi në organizatë duhet të kërkojnë ndihmë në përmirësimin në atë fushë. Aftësitë organizative mund të përmirësohen me një drejtim dhe këshillë të mirë.

Mungesa e profesionalizmit

Profesionalizmi përfshin shumë fusha të ndryshme të mësimdhënies. Mungesa e profesionalizmit mund të rezultojë shpejt në largimin e një mësuesi. Mësimdhënësit joefektivë shpesh janë të vonuar ose mungojnë. Ata mund të dështojnë të ndjekin kodin e veshjes së një rrethi ose të përdorin gjuhën e papërshtatshme në klasën e tyre.

Gjykimi i dobët

Shumë mësues të mirë kanë humbur karrierën e tyre për shkak të një momenti të gjykimit të dobët. Ndjenja e zakonshme shkon shumë për të mbrojtur veten nga këto lloj skenarësh. Një mësues i mirë do të mendojë para se të veprojë, edhe në momente ku emocionet ose stresorët po konkurrojnë.

Aftësitë e njerëzve të varfër

Komunikimi i mirë është thelbësor në profesionin e mësimdhënies. Një mësues i paefektshëm komunikon pak ose aspak me nxënësit, prindërit, mësuesit e tjerë, anëtarët e stafit dhe administratorët.

Ata i lënë prindërit nga loop rreth asaj që po ndodh në klasë.

Mungesa e angazhimit

Ka disa mësues që thjesht nuk kanë motivim. Ata shpenzojnë sasinë minimale të kohës që është e nevojshme për të bërë punën e tyre pa arritur në fillim ose duke qëndruar vonë. Ata nuk sfidojnë studentët e tyre, shpesh janë prapa në nota, tregojnë video shpesh dhe japin ditë të lira në baza të rregullta. Nuk ka kreativitet në mësimdhënien e tyre dhe ata zakonisht nuk bëjnë lidhje me anëtarët e fakultetit ose të stafit tjetër.

Nuk ka gjë të tillë si një mësues i përsosur. Është në natyrën e profesionit që të përmirësohet vazhdimisht në të gjitha fushat, duke përfshirë menaxhimin e klasës, stilin e mësimdhënies, komunikimin dhe njohuritë e fushës. Ajo që ka më shumë rëndësi është një angazhim për përmirësim. Nëse një mësues i mungon ky angazhim, ato mund të mos jenë të përshtatshme për profesionin.

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Profesori nga Drenasi i jashtëzakonshëm, nxjerr në pah talentin për pikturë të personave me aftësi të veçanta

Piktori nga Drenasi, Nazmi Heta po bënë një punë të madhe në Shoqatën Handikos...

Komuna e Drenasit shpall 10 vende të lira për mësimdhënës (Konkursi)

omuna e Drenasit ka shpall konkurs për pranimin e 10 mësimdhënësve të rinj. Konkursi është...

Berat Buzhala: Të japë dorëheqje Arbërie Nagavci

Gazetari Berat Buzhala ka thënë se nga Qeveria duhet të japin dorëheqje edhe ministrja...

Dokument: Ky është kallëzimi penal kundër ministrit Murati për pagat e mësuesve

Deputeti i PDK-së, njëherësh shefi i GP të kësaj partie, Abelard Tahiri, ka bërë...