E mërkurë, 28 Shtator, 2022

50 fakte të rëndësishme që duhet të njihni për mësuesit

- Advertisement -

Për pjesën më të madhe, mësuesit janë nënvlerësuar dhe nënvlerësuar.


Kjo është veçanërisht e trishtuar duke pasur parasysh ndikimin e madh që mësuesit kanë në baza ditore. Mësuesit janë disa nga njerëzit më me ndikim në botë, megjithatë profesioni vazhdimisht tallet dhe vendoset në vend që të respektohet dhe respektohet. Një shumicë e madhe njerëzish kanë ide të gabuara në lidhje me mësuesit dhe nuk kuptojnë me të vërtetë se çfarë duhet të jetë një mësues efektiv .

- Advertisement -

Ashtu si çdo profesion, ka nga ata që janë të mëdhenj dhe ata që janë të këqij. Kur shohim përsëri në arsimin tonë, shpesh kujtojmë mësuesit e mëdhenj dhe mësuesit e keq . Megjithatë, këto dy grupe vetëm kombinohen për të përfaqësuar rreth 5% të të gjithë mësuesve. Bazuar në këtë vlerësim, 95% e mësuesve bien diku në mes këtyre dy grupeve. Kjo 95% nuk ​​mund të jetë e paharrueshme, por ata janë mësuesit që shfaqen çdo ditë, bëjnë punën e tyre dhe marrin pak njohje ose lavdërim.

Profesioni i mësimdhënies shpesh keqkuptohet. Shumica e jo-mësuesve nuk kanë ndonjë ide se çfarë duhet për të mësuar në mënyrë efektive. Ata nuk i kuptojnë sfidat e përditshme që mësuesit në të gjithë vendin duhet të kapërcejnë për të maksimizuar arsimin që nxënësit e tyre marrin. Përceptimet e gabuara do të vazhdojnë të nxisin perceptimet mbi profesionin e mësimdhënies derisa publiku i gjerë të kuptojë faktet e vërteta rreth mësuesve.

Çfarë mund të mos dini për mësuesit

- Advertisement -

Deklaratat e mëposhtme janë përgjithësuar.

Megjithëse çdo deklaratë mund të mos jetë e vërtetë për çdo mësues, ato janë tregues i mendimeve, ndjenjave dhe shprehive të punës së shumicës së mësuesve.

 1. Mësuesit janë njerëz të pasionuar, të cilët gëzojnë një ndryshim.
 2. Mësuesit nuk bëhen mësues sepse nuk janë aq të mençur sa të bëjnë ndonjë gjë tjetër. Në vend të kësaj, ata bëhen mësues, sepse duan të bëjnë ndryshime në formësimin e jetës së të rinjve.
 1. Mësuesit nuk punojnë vetëm nga 8-3 me verë jashtë. Shumica mbërrijnë herët, qëndrojnë vonë dhe marrin letra në shtëpi për të klasifikuar. Dimrat harxhohen duke u përgatitur për vitin e ardhshëm dhe në mundësitë e zhvillimit profesional .
 2. Mësuesit u frustrohen studentëve që kanë potencial të jashtëzakonshëm, por nuk duan të vënë në punën e vështirë të nevojshme për të maksimizuar atë potencial.
 3. Mësuesit i duan studentët që vijnë në klasë çdo ditë me një qëndrim të mirë dhe me të vërtetë duan të mësojnë.
 4. Mësuesit gëzojnë bashkëpunimin, kërcimin e ideve dhe praktikave më të mira jashtë njëri-tjetrit dhe mbështetjen e njëri-tjetrit.
 5. Mësuesit respektojnë prindërit që e vlerësojnë arsimin, kuptojnë se ku është fëmija i tyre akademik dhe mbështesin çdo gjë që bën mësuesi.
 6. Mësuesit janë njerëz të vërtetë. Ata kanë jetë jashtë shkollës. Kanë ditë të tmerrshme dhe ditë të mira. Ata bëjnë gabime.
 7. Mësuesit duan një drejtues dhe administratë që mbështet atë që po bëjnë, jep sugjerime për përmirësim dhe vlerëson kontributet e tyre në shkollën e tyre.
 8. Mësuesit janë krijues dhe origjinale. Asnjë mësimdhënës nuk bën gjëra të njëjta. Edhe kur ata përdorin idetë e një mësuesi tjetër, ata shpesh vënë vetën e tyre në to.
 9. Mësuesit janë duke u zhvilluar vazhdimisht. Ata gjithmonë kërkojnë mënyra më të mira për të arritur nxënësit e tyre.
 10. Mësuesit kanë preferuarat. Ata nuk mund të dalin dhe të thonë atë, por ka ata studentë, për çfarëdo arsye me të cilët keni një lidhje natyrore.
 11. Mësimdhënësit shqetësohen me prindërit që nuk e kuptojnë se arsimi duhet të jetë një partneritet mes tyre dhe mësuesve të fëmijës së tyre
 12. Mësuesit janë freaks kontrollit. Ata e urrejnë atë kur gjërat nuk shkojnë sipas planit.
 13. Mësimdhënësit kuptojnë se nxënësit individualë dhe klasat individuale janë të ndryshme dhe i përshtasin mësimet e tyre për t’i përmbushur ato nevoja individuale.
 14. Mësuesit nuk shkojnë gjithmonë me njëri-tjetrin. Ata mund të kenë konflikte të personalitetit ose mosmarrëveshje që ushqejnë një mosdashje të ndërsjelltë.
 15. Mësuesit vlerësojnë se vlerësohen. Ata e duan atë kur nxënësit ose prindërit bëjnë diçka të papritur për të treguar vlerësimin e tyre.
 16. Mësuesit e përbuzin testimin e standardizuar . Ata besojnë se ka shtuar presione të panevojshme mbi veten dhe studentët e tyre.
 17. Mësuesit nuk bëhen mësues për shkak të pagës. Ata e kuptojnë se do të paguhen më pak për atë që bëjnë ata
 18. Mësuesit e urrejnë atë kur mediat përqëndrohen në pakicën e mësuesve që vidhen, në vend të shumicës që vazhdimisht shfaqin dhe bëjnë punën e tyre në baza ditore.
 19. Mësuesit e duan atë kur ata kandidojnë në ish-studentë, dhe ata ju tregojnë se sa ata e vlerësuan atë që keni bërë për ta.
 20. Mësuesit e urrejnë aspektet politike të arsimit.
 21. Mësuesit gëzojnë të kërkuarit për të dhëna për vendimet kyçe që administrata do të bëjë. Kjo u jep atyre pronësi në proces.
 22. Mësuesit nuk janë gjithmonë të ngazëllyer për atë që po mësojnë. Ka gjithmonë disa përmbajtje të kërkuara që nuk i pëlqejnë mësimdhënies.
 23. Mësuesit vërtet dëshirojnë më të mirën për të gjithë nxënësit e tyre. Ata kurrë nuk duan të shohin një fëmijë dështojnë.
 24. Mësuesit e urrejnë letrat e notave. Është një pjesë e domosdoshme e punës, por gjithashtu tepër monotone dhe kohë.
 25. Mësuesit vazhdimisht kërkojnë mënyra më të mira për të arritur nxënësit e tyre. Ata kurrë nuk janë të lumtur me status quo.
 26. Mësuesit shpesh shpenzojnë paratë e tyre për gjërat që kanë nevojë për të drejtuar klasën e tyre.
 27. Mësuesit duan të frymëzojnë të tjerët rreth tyre duke filluar me nxënësit e tyre, por gjithashtu duke përfshirë prindërit , mësuesit e tjerë dhe administratën e tyre.
 28. Mësuesit punojnë në një cikël të pafund. Ata punojnë shumë për të marrë çdo student nga pika A në pikën B dhe pastaj të fillojë përsëri gjatë vitit të ardhshëm.
 29. Mësuesit e kuptojnë se menaxhimi i klasës është një pjesë e punës së tyre, por shpesh është një nga gjërat e tyre më të preferuara për t’u marrë me to.
 30. Mësuesit e kuptojnë se studentët merren me situata të ndryshme, ndonjëherë sfiduese në shtëpi dhe shpesh shkojnë më lart për të ndihmuar një nxënës të përballen me ato situata.
 31. Mësimdhënësit e duan zhvillimin e angazhimit, kuptimplotë profesional dhe përbuzin zhvillimin e pakuptueshëm profesional të kohës.
 32. Mësuesit duan të jenë modele rol për të gjithë nxënësit e tyre.
 33. Mësuesit duan që çdo fëmijë të jetë i suksesshëm. Ata nuk gëzojnë dështimin e një studenti ose të bëjnë një vendim të mbajtjes.
 34. Mësuesit e shijojnë kohën e tyre. Kjo u jep atyre kohë për të reflektuar dhe rifreskuar dhe për të bërë ndryshime që besojnë se do të përfitojnë studentët e tyre.
 35. Mësuesit ndjehen sikur nuk ka kohë të mjaftueshme për një ditë. Gjithmonë ka më shumë se ata ndjehen sikur duhet të bëjnë.
 36. Mësuesit do të duan të shohin madhësitë e klasës të mbuluara në 15-18 nxënës.
 37. Mësuesit duan të mbajnë një linjë të hapur të komunikimit ndërmjet tyre dhe prindërve të tyre gjatë gjithë vitit.
 38. Mësuesit e kuptojnë rëndësinë e financimit të shkollës dhe rolin që luan në arsim, por dëshirojnë që paratë nuk janë kurrë një çështje.
 39. Mësimdhënësit duan të dinë se drejtori i tyre ka shpinën kur një prind ose një student bën akuza të pambështetura.
 40. Mësuesit nuk pëlqejnë ndërprerjet, por në përgjithësi janë fleksibël dhe akomodojnë kur ndodhin.
 41. Mësuesit kanë më shumë gjasa të pranojnë dhe përdorin teknologji të reja nëse janë të trajnuar siç duhet për mënyrën e përdorimit të tyre.
 42. Mësimdhënësit janë të frustruar me disa mësues të cilët nuk kanë profesionalizëm dhe nuk janë në terren për arsye të duhura.
 43. Mësimdhënësit e urrejnë atë kur një prind e minon autoritetin e tyre duke i vënë ata në gojë para fëmijëve të tyre në shtëpi.
 44. Mësuesit janë të mëshirshëm dhe dashamirës kur një student ka një përvojë tragjike.
 45. Mësuesit duan të shohin ish-studentët të jenë qytetarë produktivë, të suksesshëm më vonë në jetë.
 46. Mësuesit investojnë më shumë kohë në studentët që luftojnë sesa çdo grup tjetër dhe parashikojnë momentin “llambë të lehta” kur një student më në fund fillon ta marrë atë.
 47. Mësimdhënësit shpesh janë kurvëri për dështimin e një nxënësi kur në realitet është një kombinim i faktorëve jashtë kontrollit të mësuesit që çoi në dështim.
 48. Mësuesit shpesh shqetësohen për shumë studentë të tyre jashtë orëve të shkollës duke kuptuar se nuk kanë jetën më të mirë në shtëpi.
- Advertisement -

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Nagavci vjen me një postim në Facebook, nuk flet për grevën

Ministrja e Arsimit, Arbërie Nagavci ka nënshkruar sot kontratat për ndërtimin e pesë çerdheve...

Nexhmi Hoxha nga Këshilli i Prindërve: Me padurim presim presim pezullimin e grevës

Anëtari i Këshillit të Prindërve të Prishtinës, Nexhmi Hoxha ka folur rreth qëndrimit të...

KMDLNJ kërkon dorëheqjen e ministres Nagavci

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriu, sot ka kërkuar dorëheqjen...

LAJMI I FUNDIT nga SBASHK-u për ndërprerjen e grevës

Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës është duke shqyrtuar pezullimin e grevës...