E mërkurë, 28 Shtator, 2022

5 mësimet që prindërit duhet t’ua japin fëmijëve që në vegjëli

- Advertisement -

Është e vërtetë që të gjithë fëmijët kanë personalitetet e tyre unike.

Besimi është një nga tiparet më të rëndësishme që shpesh kërkon vite për t’u ndërtuar. Ashtu si shumë fëmijë e kanë të vështirë të dalin nga guaska e tyre, ndonjëherë ndodh që fëmijët të kenë shumë besim tek vetja e kjo mund të shndërrohet në kokëfortësi. Megjithatë në të dyja rastet, asgjë nuk është e pamundur, ndaj ekzistojnë disa metoda për të rritur vetëbesimin tek fëmijët, ose t’u mësoni atyre se në një grup shoqëror nuk mund të bëhet gjithmonë si duan ata.

- Advertisement -

Kur bëhet fjalë për sportin, mësojini të mos përqëndrohen vetëm tek fitorja ose humbja

Ju duhet t’i mësoni se loja ka të bëjë me argëtimin, të qenit jashtë dhe të bërit miq të rinj. Përgëzojini ata për përmirësimin në një fushë, jo për fitoren.

Mësojini të përqafojnë papërsosmëritë e tyre.

- Advertisement -

Nëse nuk jeni të shkëlqyer në matematikë, sport ose në një fushë tjetër, tregojini fëmijës se nuk ka asnjë problem ! Kjo do t’u tregojë atyre se edhe të rriturit nuk janë të mirë në gjithçka. Është e shëndetshme që prindërit, në përgjithësi, të hedhin poshtë idenë e përsosjes dhe të mësojnë fëmijët të pranojnë veten me papërsosmëritë e tyre. Fëmijët tuaj duhet të mësojnë se nuk duhet të jesh perfekt për të qenë i lumtur dhe i suksesshëm.

Lejoni që fëmija juaj t’i zgjidhë vetë problemet aq sa munden

Mbani mend shprehjen “Jepini një personi një peshk, dhe ju e ushqeni atë për një ditë; mësojeni si të peshkojë, dhe ju e keni ushqyer për gjithë jetën” Mos ua zgjidhni përkohësisht problemet fëmijëve, por mësojini ata si të përballen. Kjo do të krijojë besim ndërkohë që u mëson gjithashtu se rritja, dhe njohuria, shpesh kërkon kohë e punë të vështirë.

- Advertisement -

Mësojini fëmijët se të gjithë kanë pikat e tyre të forta dhe të dobëta, por ajo çka i bën ata të veçantë e të shkëlqejnë, nuk i bën ata më të rëndësishëm se dikush tjetër.

Mësojini gjithashtu të dëgjojnë fëmijët e tjerë e të mësojnë më shumë rreth botës e njerëzve rreth tyre. Ata kanë më pak të ngjarë të bëhen arrogantë ose egoistë kur krijojnë botëkuptimin e tyre.

- Advertisement -

Share

spot_img

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Edhe një tjetër mërgimtar, i gatshëm t’ua jap nga 100 euro mësuesve

Mërgimtarët po vazhdojnë të tregojnë gatishmëri për t’i ndihmuar mësuesit kosovar. Edhe Fitim Krasniqi, nga...

Ledion Halitaj fiton çmimin e dytë si kitaristi më i mirë i ri në “Transilvania International Guitar Festival”

Rumani, i riu kosovari Ledion Halitaj, është shpallur fitues i trefishtë në Festivalin Ndërkombëtar...

11-vjeçari me autizëm tejkalon gjenitë e shkencës, shpallet më inteligjenti në botë

Një 11-vjeçar ka shënuar pikët më të larta në testin e inteligjencës duke tejkaluar...

Rrahman Jasharaj: Nga nesër nis greva në çerdhet publike

Nga nesër çerdhet publike do të fillojnë grevën në gjithë Kosovën. Kryetari i këshillit...