E martë, 31 Janar, 2023

5 lëndët ushqyese më të rëndësishme që duhet të merrni para lindjes së fëmijës tuaj

- Advertisement -

Shumë gra shtatzëna kanë përjetuar mungesa specifike të lëndëve ushqyese gjatë shtatëzanisë që kanë treguar të jenë shumë të rrezikshme si për foshnjën ashtu edhe për nënën nëse kalojnë pa u vërejtur nga mjekët.

Andaj një kujdes shumë i veçantë është i rezervuar gjatë kësaj periudhe kur ju duhet të mendoni përveç mirëqenies tuaj dhe për zhvillimin e fetusit në procesin e nëntë mujorit të shtatëzanisë shkruan American Pregnancy Association përcjell Gazeta Shneta.

- Advertisement -

Folate

Ndër të tjera, vitaminat B9, është treguar për të mbështetur parandalimin e defekteve të tubit nervor dhe anemisë.

Ndërsa, profesionistët mjekësorë rekomandojnë plotësimin me folate para, gjatë dhe pas shtatzënisë, ku është treguar se është veçanërisht thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm të fetusit gjatë fazave të hershme të shtatzënisë.

- Advertisement -

Hekur

Mungesa e qelizave të kuqe të gjakut ose qelizave të kuqe të gjakut jofunksionale mund të çojë në uljen e rrjedhjes së oksigjenit në organe, si dhe tek foshnja.

- Advertisement -

Duke marr suplementin e hekurit në rutinën tuaj ditore, ju mund të shmangni aneminë duke ruajtur këto nivele të shëndetshme hekuri.

Kalcium

Gjatë shtatzënisë, trupi i një nëne në të vërtetë përdorë kalcium nga kockat e veta për të mbështetur zhvillimin e vogëlushit të saj.

Kjo është arsyeja pse plotësimi i kalciumit është i domosdoshëm gjatë shtatëzanisë; përveç mbështetjes së zhvillimit të kockave të foshnjës, ndihmon gjithashtu në parandalimin e humbjes së kockave tek nëna.

Vitamina D

Vitamina D ndikon në presionin e gjakut, funksionin e trurit, imunitetin dhe gjendjen shpirtërore të një gruaje shtatzënë, prandaj është e rëndësishme që gratë të marrin sasinë e duhur.

Për më tepër, mungesat e vitaminës D janë treguar të çojnë në rritje jonormale të kockave dhe fraktura tek të porsalindurit, si dhe komplikime gjatë lindjes.

Jod

Brenda tremujorit të parë të shtatzënisë, tiroidea e foshnjës bëhet aktive dhe burimi i vetëm i hormonit tiroide tek foshnja është direkt nga nëna.

Hormonet e tiroides kërkohen për funksionin e shëndetshëm të trurit, prandaj është thelbësore që nënat të marrin një shtesë me jod.

Mangësitë e jodit janë lidhur me parregullsitë në zhvillimin e trurit dhe ndërlikimet gjatë lindjes.

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...

E vërteton shkenca: Fëmijët e marrin inteligjencën nga nëna

Nënat janë përgjegjëset kryesore për transmetimin e gjeneve të inteligjencës tek fëmijët, sipas një...

E thotë shkenca: Fëmijët më të suksesshëm kanë prindër që bëjnë këto 5 gjëra

Askush nuk ka thënë ndonjëherë se të jesh prind është diçka e lehtë. Rritja...

Si t’i ndihmojmë fëmijët të kenë rezultate më të larta në shkollë?

Një studiuese shumë e njohur e zhvillimit të fëmijëve, Maria Montessori e ka identifikuar...