E premte, 24 Mars, 2023

5 fjalitë më të dëmshme që prindërit mund t’u thonë fëmijëve

- Advertisement1-

Prindërit nuk thonë fjalë apo të bëjnë gjëra që mund të lëndojnë fëmijët e tyre, por në raste të veçanta, kur kjo ndodh mund të jenë duke e bërë padashur.


Është klishe të themi se përpiqen për më të mirën tonë, por ndonjëherë pa kuptuar thonë ose bëjnë gjëra që më shumë sesa i ndihmojnë, i frustrojnë fëmijët.

- Advertisement -

Janë disa fraza që prindërit përdorin jo rallë, por sipas ekspertëve i bëjnë dëm fëmijëve.

1. “Hë se s’është ndonjë gjë e madhe.”

Fëmijët janë fëmijë, që do të thonë se mund të qajnë pa pushim për gjëra fare pa rëndësi. Këto “problemet e vogla” janë të mëdha për fëmijët dhe kështu automatikisht zhvlerësojmë përgjigjen e tyre emocionale. Kështu jemi duke i thënë “nuk ka rëndësi kjo që ndjen ti” ose “është budallallëk të kesh frikë apo të zhgënjehesh për diçka të tillë.”

- Advertisement -

2. “Ti kurrë” ose “ti gjithmonë”

Duke përdorur të tilla fjalë përjashtuese apo kaq përgjithësuese, i tregon fëmijës që nuk je më kureshtar të dish ç’po ndodh në atë moment me të. I hiqni mundësinë për t’i mësuar se çfarë mund të bënin ndryshe herën tjetër.

3. “Më mërzit kur e bën këtë.”

- Advertisement -

Sigurisht që në nerva e sipër kur fëmija nuk të dëgjon është e rëndësishme t’i tërheqësh vëmendjen, por kujdes. Ato emocione janë të tuat, jo të tij prandaj mos i krijoni presion duke i thënë që “mërzitesh nëse ai bën një veprim apo tjetrin.” Eshtë një lloj fjalie manipuluese që e frustron fëmijën.

4. “Duhet ta kishe ditur!”

Ti po e vë para përgjegjësisë dhe po i krijon komplekse që mund ta dëmtojnë më vonë. Gjithashtu i krijon mangësira në lidhje me vetëbesimin.

5. “Lëre se e bëj unë.”

Fjalia më e gabuar. Pse duhet ta bësh ti? Po i thua që nuk është i zoti ta bëjë?

- Advertisement -

Share

Të fundit

Të tjera nga kategoria

Psikologia Albina Krasniqi: Për t’i mësuar fëmijët, duhet t’u prijmë drejt sjelljeve që duhet t’i bëjnë

Këtë të shtunë në emisionin “Familja ime”, kemi diskutuar për sjelljen prosociale. Albina Krasniqi, udhëheqëse...

Duhet të reflektojmë nëse po “vrasim” apo jo fëmijët nga dashuria dhe padija? Nga Marsida Simo (Sociologe)

Pridërimi është një proces i gjatë dhe i vështirë. Duhet jo vetëm dije, informacione,...

Psikologia thirrje prindërve: Kujdes se çfarë emra u vëni fëmijëve, që ata të mos bullizohen

Psikologia Arbenisa Berisha-Gashi ka thënë që emri është me të vërtetë i rëndësishëm në...

Njoftim i rëndësishëm për shtesat për fëmijë

Është hapur aplikimi për shtesat për të gjithë fëmijët deri në moshën 16 vjeçare. Lajmin...